Beethovenov pastoralni dan - Izravni EBU prijenos posebnog koncerta uz Svjetski dan zaštite okoliša (Ludwig van Beethoven, Tan Dun)

Beethovenov pastoralni dan - Izravni EBU prijenos posebnog koncerta uz Svjetski dan zaštite okoliša  (Ludwig van Beethoven, Tan Dun) Beethovenov pastoralni dan - Izravni EBU prijenos posebnog koncerta uz Svjetski dan zaštite okoliša  (Ludwig van Beethoven, Tan Dun)
Tan Dun  (c) tandun.com Tan Dun  (c) tandun.com
Martin Grubinger  (c) Felix Broede Martin Grubinger  (c) Felix Broede

Beethovenov pastoralni dan uz Svjetski dan zaštite okoliša vodi nas u Köln u izravnom euroradijskom prijenosu koncerta koji povezuje Šestu simfoniju "Pastoralnu" ovogodišnjeg obljetničara Ludwiga van Beethovena i kineskoameričkog dirigenta i skladatelja Tana Duna i njegovu osebujnu suitu "Suze prirode" za udaraljke i orkestar. S obzirom na pandemijsku globalnu situaciju, planirani program bit će ostvaren u komornoj instrumentaciji, i to tehnološkim putem objedinjena zvuka, jer mladi slavni udaraljkaš Martin Grubinger nije mogao stići na izvedbu iz Beča, pa je dio koncerta sniman u Beču, neke dionice su snimili članovi orkestra Zapadnonjemačkog radija u Kölnu, a sve prema epidemiološkim pravilima. Tema prirode na različite se načine otvara u Beethovenovoj partituri i Dunovoj suiti koja povezuje prirodne katastrofe i žalost za žrtvama. Na kraju programa, u novoj instrumentaciji, na koncertu će biti predstavljena i recentna skladba koju je Tan Dun posvetio žrtvama pandemije korona virusa, uz poziv na solidarnost u ovim teškim vremenima. "Molitva i blagoslov", djelo je praizvedeno 12. travnja ove godine u Šangaju, a u izvedbi glazbenika iz Beča i Kölna, u koncertu koji prenosi (izravno i odloženo) tridesetak radijskih postaja iz dvadesetak zemalja Europe, Amerike i Azije, snažno zaključuje još jedan Pastoralni dan.

O emisiji Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Pročitaj više

Izlog sadašnjice
Izlog sadašnjice

HRT – HR 3 — Glazba, kultura

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Najave

Izlog sadašnjice: Iluzije, unifikacija i tamnocrveno more

Srijeda, 30.09.2020. 20:00 - 22:00

Izlog sadašnjice približava neke od zanimljivih i jedinstvenih kompozicijsko-tehničkih postupaka i poetika današnjih autorica i autora, predvodnika novoglazbenog zvuka u koncertnoj izvedbi ansambala BBC-a. Intrigantna pomisao da naš mozak na ...

Sve najave