Duška Boban, Tajči Čekada, Tin Dožić

Duška Boban, Tajči Čekada, Tin Dožić

Tin Dožić: detalj "Otvorenog studija", Galerija MK

Tri recentne izložbe suvremenih umjetnika - Duške Boban, Tajči Čekade i Tina Dožića - komentiraju likovni kritičari Ivana Meštrov, Bojan Krištofić i Boris Greiner.

"Na koji način suvremena fotografija može biti kritična, a da ne postane medijem afektivnog spektakla? Može li ostati u domeni realnog prikaza društvenog okruženja, a odmaknuti se od reportažno-dokumentarističke prakse i suvereno egzistirati u polju suvremene umjetnosti? Poznavati i poštivati tradiciju medija, no istodobno se ne ograničiti na semantički siromašni formalizam?" Ovim nas riječima Jasminka Babić, kustosica izložbe Duške Boban, "Amorella - ploveći grad" u splitskom Multimedijskom kulturnom centru, uvodi u pristup i stajalište autorice, referirajući se na čitav niz autora koji svojim fotografskim i teorijskim radovima prakticiraju kritički realizam u mediju fotografije. U emisiji donosimo osvrt Ivane Meštrov.

U istom gradu, u splitskom Salonu Galić, svoju izložbu ...i što ti performeri zapravo rade?“., svojevrsnu retrospektivu, postavila je Tajči Čekada, jedna od predstavnica riječke performerske scene. Osvrt je pripremio Bojan Krištofić.

Zagrebačka Galerija Miroslav Kraljević nastavlja svoju nedavno započetu praksu jednomjesečnog gostoprimstva mlađim autorima – umjesto da prezentira gotove radove Galerija mjesec dana postaje njihov atelijer. O "Otvorenom studiju" multimedijskog i audio art umjetnika Tina Dožića poslušajte osvrt Borisa Greinera.

O emisiji Triptih

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .

Pročitaj više

Triptih
Triptih

HRT – HR 3 — Umjetnost

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .

Sljedeća emitiranja

Utorak, 03.08.2021. 16:03 - 16:35

Utorak, 10.08.2021. 16:03 - 16:35