Emisija 07.12.2017.

Izravni prijenos otvorenja milanske Scale Izravni prijenos otvorenja milanske Scale

U izravnom prijenosu pratimo Otvorenje sezone milanske Scale: na scenu glasovite operne kuće vraća se remek-djelo Umberta Giordana, opera Andrea Chénier, na libreto Luigija Illice. Pod ravnanjem maestra Riccarda Chaillyja nastupit će zvjezdana pjevačka podjela, koju predvode Yusif Eyvazov u naslovnoj ulozi, Anna Netrebko u ulozi Maddalene de Coigny, Luca Salsi kao Gérard, Annalisa Stroppa u ulozi mulatkinje Bersi, te Mariana Pentcheva u ulozi Contesse de Coigny.

Datum 7. prosinca svake godine poseban je dan za operni svijet - dan otvorenja sezone milanskoga Teatra alla Scala, velikog opernog spektakla koji se prati s posebnom pompom ali i pod povećalom kritike i zahtjevne milanske publike. Već dugi niz godina putem izravnih prijenosa u sklopu operne sezone Europske radiodifuzijske unije (EBU) otvorenje sezone milanske Scale dostupno je i slušateljima Trećega programa Hrvatskoga radija.

Ove sezone u milansku Scalu vraća se remek-djelo Umberta Giordana, opera Andrea Chénier, na libreto Luigija Illice, pod ravnanjem maestra Riccarda Chaillyja, u režiji Maria Martonea. Scenografiju potpisuje Margherita Palli, kostimografiju Ursula Patzak, svjetlo Pasquale Mari, a koreografiju Daniela Schiavone. Zvjezdanu pjevačku podjelu predvode Yusif Eyvazov u naslovnoj ulozi, Anna Netrebko u ulozi Maddalene de Coigny, Luca Salsi kao Gérard, Annalisa Stroppa u ulozi mulatkinje Bersi, te Mariana Pentcheva u ulozi Contesse de Coigny.

Večer otvorenja posvećena je uspomeni na dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja Scale, dirigenta Victora de Sabatu, o pedesetoj obljetnici njegove smrti, koji je nakon povijesnog datuma otvaranja karnevalske sezone Scale 26. prosinca svake godine, 1951. godine ustanovio novi datum otvaranja sezone, 7. prosinca na dan sveca zaštitnika Milana, sv. Ambrozija.

S Giordanovom operom Andrea Chénier svjetla Scale nakon dugo vremena obasjat će tzv. veristički repertoar: jedini put za otvorenje Scale opere ovoga žanra postavljene su davne 1963., kada je GIanandrea Gavazzeni ravnao operama L'amico Fritz i Cavalleria rusticana, obilježavajući stogodišnjicu Mascagnija. Samo ta Cavalleria rusticana, u paru s operom Pagliacci ostala je na stalnom repertoaru Scale. U najnovije doba, pod okriljem glazbenog ravnatelja Scale, Riccarda Chaillyja i intendanta Alexandera Pereire, kazalište je započelo opsežan kulturalni projekt oživljavanja i revaloriziranja svoje baštine: to se vidi u ponovnom postavljanju naslova La cena delle beffe, još jedne Giordanove opere (pod ravnanjem Carla Rizzija, u režiji Maria Martonea, sa scenografijom Margherite Palli), te Francesce da Rimini Riccarda Zandonaija, koja će biti premijerno izvedena u travnju sljedeće godine u režiji Davida Pountneya, pod ravnanjem Fabija Luisija, kao i postavljanjem ključnih opera iz povijesti milanske Scale za otvorenje sezone, poput prošlogodišnje Madame Butterfly ili Verdijeve Giovanne d'Arco godinu dana ranije, koje smo također izravno prenosili.

Andrea Chénier, četvrta opera tada dvadeset devetogodišnjeg skladatelja, praizvedena je u milanskoj Scali 28. ožujka 1896. s velikim uspjehom koji je odjeknuo i preko oceana. S prvim njemačkim izvedbama u Hamburgu u veljači 1897., kojima je dirigirao Gustav Mahler, Giordano je dobio velikog obožavatelja – Mahler je operu opisao kao „jedno od novih, snažno utjecajnih djela“.

Temelj uspješnosti Giordanove opere bio je libreto Luigija Illice koji na vjerno dočaranoj pozadini Francuske revolucije prikazuje sudbine pojedinaca uvjetovane okruženjem, a naslovni lik temelji na povijesnom liku pjesnika iz tog doba, Andréa Cheniéra.  Plod Giordanove i Illicine suradnje je sažeta herojska melodrama, koja je dodatno osnažena bujnim vokalnim pisanjem zbog čega je opera jedna od omiljenih u pjevačkome repertoaru kako tenora, tako i soprana i baritona.

Upravo dirigent Riccardo Chailly predvodio je posljednje predstave Andree Chéniera u milanskoj Scali godine 1985. Andrea Chénier je jedna od opera koju on snažno zagovara, te je zajedno s Lucianom Pavarottijem, Montserrat Caballé i Leom Nuccijem snimio i ploču 1982. godine. Ovaj put na scenu Scale dovodi azerbejdžanskog tenora Yusifa Eyvazova, prepoznatog tumača verističkog repertoara koji tijekom posljednjih nekoliko godina pjeva na najznačajnijim svjetskim pozornicama. Univerzalno priznata kao jedna od najistaknutijih sopranistica našeg vremena, Anna Netrebko partnerica je Yusifu Eyvazovu u privatnom životu, a pridružuje mu se i na sceni Scale čija je česta gošća otkada je 1998. debitirala u ovom kazalištu. Ovo je njezino treće otvorenje sezone Scale, nakon Giovanne d'Arco 2015. pod Chaillyjevim ravnanjem, te Don Giovannija 2011. pod ravnanjem Daniela Barenboima. Bariton Luca Salsi trijumfirao je s ulogom Gérarda u Muenchenu i Parizu, a u Scali je nastupio u nekoliko izvedbi Dva Foscarija pod ravnanjem Michelea Mariottija. Mezzosopranistica Annalisa Stroppa nastupa u najvećim svjetskim opernim kućama, a u u milanskoj Scali posebno je hvaljena njezina interpretacija Suzuki u Madame Butterfly na otvorenju prošle sezone pod ravnanjem Riccarda Chaillyja.  

O emisiji Izravni prijenos otvorenja milanske Scale

Otvorenje sezone milanskoga Teatra alla Scala događaj je koji ljubitelji operne umjetnosti željno iščekuju svake godine. Dan sveca zaštitnika Milana, sv. Ambrozija 7. prosinca, od polovice 20. stoljeća postao je danom kada se tradicionalno otvara sezona Scale.

Pročitaj više

Izravni prijenos otvorenja milanske Scale
Izravni prijenos otvorenja milanske Scale

HRT – HR 3 — Glazba, kultura

Otvorenje sezone milanskoga Teatra alla Scala događaj je koji ljubitelji operne umjetnosti željno iščekuju svake godine. Dan sveca zaštitnika Milana, sv. Ambrozija 7. prosinca, od polovice 20. stoljeća postao je danom kada se tradicionalno otvara sezona Scale.