Laureati natjecanja PALMA ARS ACUSTICA 2020.

Laureati natjecanja PALMA ARS ACUSTICA 2020.

Sao Sopheak; Foto:Meta House Phon Penh, Nico Mesterham & Veronika Svobodová; Foto: Ladislav Železny

U emisiji slušamo ulomke pobjedničkih djela međunarodnog natjecanja Palma Ars Acustica koje je ove godine održano on-line u organizaciji skupine za Ars Acusticu Euroradija. Nakon zaključnog glasanja jednaki broj bodova osvojile su dvije autorice: Sao Sopheak s djelom PHNOM PENH FM: RE / DISC / OVER u produkciji austrijskog ORF-a i Veronika Svobodová i radiofonski uradak ROR-BU u produkciji Češkoga radija.

Sao Sopheak bavi se ulogom žena u kambodžanskom društvu, od legendarnih plesačica Apsare prikazanim na reljefima Angkor Wata, preko zemljoradnica na rižinim poljima, pa sve do modernih poslovnih žena, majki i aktivistica. U kolažu se pojavljuju žene različitih statusa i dobi. Čut ćemo glasove kmerskih umjetnica, blogerica i aktivistica, kambodžanskih televizijskih zvijezda te pripadnica planinskih plemena. U djelu posthumno sudjeluje i kambodžanska rock zvijezda Kak Chantty koja je poginula 2018. godine u automobilskoj nesreći. PHNOM PENH FM: RE / DISC / OVER istražuje današnji život Kmera kroz duh i glazbu “zlatnoga doba” 60-ih i početka 70-ih godina, prije genocida Crvenih Kmera i 30- godišnjeg građanskog rata, uz brojne ulomke iz autoričinih filmova, terenskih snimki, samplova i skrečanja...

Kao umjetnica i autorica ponosna sam na svoje postignuće, a kao Kambodžanka nadam se da će putem ovoga rada ljudi diljem svijeta upoznati moju zemlju i osvijestiti njenu borbu za mirom i demokracijom koja traje već 40 godina.

Željela bih da se sjetimo svih onih mojih sestara koje nisu doživjele ono što ja jesam. Mi koje predstavljamo novu generaciju majki i kćerki nikada se nećemo prestati boriti za pravdu, jednakost među spolovima i prava žena da istrijebe obiteljsko nasilje, seksualno zlostavljanje i ostale bolesti društva. Zahvaljujem europskim slušateljima i skupini za Ars Acusticu što su pojačali moj glas kako bi se čuo širom svijeta.”

Sao Sopheak

 

U drugom djelu emisije slušat ćemo ulomak radiofonskog djela ROR-BU čija je autorica Veronika Svobodová. Djelo opisuje kao zvučno iskustvo boravka u staroj ribarskoj kući Crow Castle smještenoj na obali Norveškog otoga Senja. Kuća je godinama korištena za preradu ribe, a od 2011. godine redovito ugošćuje ArtJuli festival Suvremene umjetnosti kao i umjetnike u rezidenciji.

Djelo se sastoji od terenskih snimki nastalih tijekom putovanja vlakom i jednomjesečnog boravka na otoku. Muzejski primjerci mašina za pletenje, brod Polaris, šetnja plažom, ledena kiša, vjetar, stepenice koje škripe, stari klavir... Sve te snimke prate zvukovi dvaju autoričinih zvučnih mašina koje stvaraju neobične, nježne i mistične zvukove služeći se jednostavnim stvarima poput tanjura, pijeska i kamenja.

 

 

 

 

 

 

 

Laureati natjecanja PALMA ARS ACUSTICA 2020.

O emisiji Ars acustica

Emisija Ars Acustica na Trećem programu Hrvatskoga radija od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom .

Pročitaj više

Ars acustica
Ars acustica

HRT – HR 3 — Dramski program

Emisija Ars Acustica na Trećem programu Hrvatskoga radija od 1995. godine propituje inovativne pristupe glazbenim i dramskim formama i bavi se eksperimentiranjem zvukom .

Najave
Prijenos zvučnih lokacija- Glazba za šume, željeznice i jogging staze

Prijenos zvučnih lokacija- Glazba za šume, željeznice i jogging staze

Subota, 17.04.2021. 23:30 - 23:59

Kao i prošloga tjedna u emisiji predstavljamo projekt Location podcasts ili u slobodnom prijevodu koncept Prijenosa zvučnih lokacija skupine za AA pri Europskoj radiodifuzijskoj uniji. Zajednički projekt osmišljen je prije ...

Still unhurt
Subota, 24.04.2021. 23:30 - 23:56

Sve najave
Poslušajte

Prijenos zvučnih lokacija - Glazba za tržnice, obale i luke
Subota, 10.04.2021 23:30

FREQ- WAVE
Subota, 03.04.2021 23:30

Rođendan umjetnosti 2021. - Sailor
Subota, 30.01.2021 23:30

Nikad i uvijek
Subota, 23.01.2021 23:30