Miroslav Krleža: ARETEJ

Miroslav Krleža: ARETEJ

Kriza znastvene istine i pitanja morala koje se postavlja pred znanstvenike u vremenu totalitarizma i njegove represivne prakse, te gluposti frivolnog konzumerizma, tema je koju Krleža u "Areteju" vodi paralelno u dva vremena, a onda ih fabulativno i problemski usukobljuje. Riječ je o vremenu pred Drugi svjetski rat, točnije o 1938.-oj, kad dva Apatrida, emigranta bez domovine, inače sveučilišna profesora i znanstvenika, posjećuju u Italiji ruševine stororimske vile slavnog Areteja, liječnika na carskom dvoru iz III stoljeća. U jednom trenutku barbarstvo i okrutnost prošlosti starog Rima preliva se u sličan dance macabre sadašnjosti, da bi se u uobrazilji intelektualaca 20og stoljeća stvarila fantastična vremensko-prostorna crvotočina i donijela Areteja, ucijenjenog liječnika iz davnina, u njihovo vrijeme.

Sličnosti dva vremena su nevjerojatne i teško objašnjive kao i motiv ucjene vlasti poznatog znastvenika: doktor Morgens, Nobelovac, doživljava u vremenu pred rat istu vrst prisile kao i Aretej od kojega je rimski imperator također tražio "medicinsko umorstvo“. U fašističkom emisaru Aretej prepoznaje čovjeka koji je njega mučio te ga baca kroz prozor, a i on sam nestaje dok se čuje grmljavina s ratnih brodova.

Mi smo se pak odlučili da radiofonski čitamo Areteja jer je uzbudlčjivo i zaprepašćujuće koliko Krležina dijagnoza neuralgičnosti Zapadne civilizacije stoji i danas. Također, spoj realizma i fantastike (koji i ne bi možda bio toliko u ovom trenutku zanimljiv suvremenom kazalištu), izazovan je za radiofoniju današnjeg trenutka. U ovaj vrlo poseban zadatak upustio se redatelj Mislav Brečić poznat po svojim nekonvencionalnim redateljskim rješenjima, skladatelj Stanislav Kovačić koji je glazbom morao sugerirati let kroz prostor i vrijeme, Vid Hribar koji je kao adaptator obilnu građu kondezirao na bitno, te odlična grupa glumaca, kao što su Mladen Vasary, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Goran Grgić, Milan Pleština i drugi.

Napominjemo također da je ovo radijska praizvedba. Naime, Aretej je jedan od rijetkih Krležinih naslova koji se u Dramskom programu Hrvatskog radija do sada nije radio.

Redatelj: Mislav Brečić; adaptacija: Vid Hribar; ton majstorica: Lana Deban; skladatelj Stanislav Kovačić; urednica: Lada Martinac Kralj

Glumci: Mladen Vasary, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Nataša Dorčić, Milan Pleština, Goran Grgić, Marko Makovičić, Vinko Kraljević, Željko Duvnjak, Adrian Pezdirc 

Miroslav Krleža: ARETEJ

O emisiji Radio drama

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Pročitaj više

Radio drama
Radio drama

HRT – HR 3 — Književnost, dramski program

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Najave

Ivana Šojat: AZAZELOVE RUKE

Utorak, 27.10.2020. 18:00 - 18:37

Pripovijetka Ivane Šojat Kuči u radioprilagodbi redatelja Petra Vujačića dobila je u našem, radijskom, mediju specifičnu formu. Priča o osamljenom opernom korepetitoru Slavku koji uz svoju posesivnu majku, opernu pjevačicu, ...

Franz Kafka: PREOBRAŽAJ
Utorak, 03.11.2020. 18:00 - 19:00

Virginia Wolf: NOVA HALJINA
Utorak, 10.11.2020. 18:00 - 19:00

Sve najave