Muzej grada Rijeke, Blaženka Kučinac

Muzej grada Rijeke, Blaženka Kučinac

Palača šećerane, Muzej grada Rijeke

Krajem prošle godine otvoren je novi postav Muzeja grada Rijeke u obnovljenoj Palači šećerane, jedne od važnih zgrada riječke industrijske baštine. To je druga zgrada u kompleksu bivše tvornice Benčić, koji čeka još finaliziranje obnove zgrada Dječje kuće i Gradske knjižnice te dovršavanje dvije razine već otvorenog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, čime bi se konačno oformio cijeli novi kompleks namijenjen kulturnoj djelatnosti Rijeke. To je najveća investicija u kulturnu infrastrukturu u sklopu Europske prijestolnice kulture - Rijeke 2020, koja će u velikoj mjeri potaknuti i unaprijediti kulturni život Rijeke, ali i Hrvatske.

Obnovom i otvorenjem Palače šećerane, Rijeka je dobila reprezentativni prostor kulture s obnovljeim raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena kao i panoramama imaginarnih gradova. Monumentalna građevina sagrađena je 1752. godine za potrebe upravne zgrade rafinerije šećera, a sastavni je dio industrijskog kompleksa koji svjedoči o industrijskom razvoju Rijeke u 18. stoljeću. Obnova je izvedena pažljivim konzervatorskim i restauratorskim zahvatima, te je, što nije zanemarivo u trenutačnoj situaciji, ojačana nosivom stropnom konstrukcijom i u mnogim segmentima prilagođena suvremenoj muzejskoj namijeni.

Muzej grada Rijeke, koji od sada djeluje u Palači šećerane, postavio je svoj novi stalni postav koji treba predstaviti važne teme iz riječke povijesti. Postav se proteže u više od 30 prostorija na dva kata Palače šećerane. Kroz postav su prošle i temeljito ga u svojem osvrtu analiziraju naše suradnice Vana Gović i Ksenija Orelj.

U HDD galeriji – galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva – održana je izložba “Blaženka Kučinac i industrijsko oblikovanje u tvornici namještaja”. Ta mala retrospektiva, kako objašnjavaju organizatori, “daje presjek dizajnerskog djelovanja Blaženke Kučinac od kasnih 1950-ih do kraja 1980-ih, ponajprije u kontekstu industrije namještaja u Hrvatskoj, s naglaskom na dva desetljeća rada za osječku tvornicu Mobilia – Ivo Marinković”.

Autorica izložbe Vanja Brdar Mustapić, kustosica Muzeja za umjetnost i obrt, ističe da “Blaženka Kučinac pripada jednoj od prvih poslijeratnih generacija dizajnera u tvornicama namještaja i tada malobrojnih žena u drvnoj struci. Započela je rad u kasnim 1950-ima, vremenu intenzivnog zagovaranja 'umjetnosti u industriji', vremenu industrijalizacije i sve većeg broja tvornica namještaja”. Te kako je izložba ” također prilika za analizu funkcioniranja tvornica šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća.” i da se na primjeru dugogodišnje prakse Blaženke Kučinac “u samoj proizvodnji mogu iščitati i prezentirati mehanizmi djelovanja u tvornici od ideje do gotovog proizvoda”. U ovoj emisiji poslušajte osvrt Bojana Krištofića.

Muzej grada Rijeke, Blaženka Kučinac

O emisiji Triptih

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .

Pročitaj više

Triptih
Triptih

HRT – HR 3 — Umjetnost

Kritički osvrti na recentna zbivanja u sferi suvremenih vizualnih umjetničkih praksi, te povjesnoumjetničkih pojava i pojedinih autorskih opusa .