Emisija 11.08.2018.

Emisija 11.08.2018.

U prvom dijelu Subotnje matineje predstavit ćemo vam dva netom objavljena izdanja diskografske kuće Deutsche Grammophon, za koju ekskluzivno snima njemačka violinistica gruzijskog podrijetla Liza Batiašvili, a odnedavna i mladi austrijski violončelist perzijskog podrijetla Kian Soltani, koji je 2012. pobijedio na Međunarodnom violinističkom natjecanju Antonio Janigro. Na svom debitantskom CD-u violončelist Soltani u suradnji s austrijskim pijanistom Aaronom Pilsanom izvodi skladbe Franza Schuberta, Roberta Schumanna i perzijskog skladatelja Reze Valija, od kojih smo u emisiju Schubertovu Arpeggione sonatu u a-molu D. 821 te Adagio i Allegro u As-duru op. 70 Roberta Schumanna. Svoj najnoviji nosač zvuka, u cijelosti posvećen skladbama Sergeja Prokofjeva, violinistica Liza Batiašvili je snimila s Europskim komornim orkestrom pod ravnanjem kanadskog maestra Yannicka Nézeta-Séguina. U njihovoj izvedbi, u središnjem programskom bloku jutrošnje emisije, donosimo Drugi koncert za violinu i orkestar u g-molu op. 63, ali i tri Prokofjevljeva orkestralna stavka u preradbi za violinu i orkestar (Ples vitezova iz baleta Romeo i Julija op. 64, Veliki valcer iz baleta Pepeljuga op. 87 i Koračnica iz majstorove opere Zaljubljen u tri naranče op. 33). U završnom dijelu emisije (8:30 - 10.00) predstavljamo vam iznimno perspektivnog mladog glazbenika Arsena Dalibaltayana, petnaestogodišnjeg zagrebačkog pijanista koji klavir uči pod pedagoškim nadzorom svog oca Rubena Dalibatayana na Srednjoj glazbenoj školi Pavla Markovca. Pored polusatnog razgovora s Arsenom Dalibaltayanom, u završnom dijelu emisije djelomično ćemo reproducirati snimku njegova vrlo dojmljivog recitala, održanog u Maloj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda 11. lipnja ove godine, pa ćemo tako čuti: Treću sonatu u a-molu op. 28 Sergeja Prokofjeva, Lisztovu Parafrazu na motive Verdijeve iz opere Rigoletto, Debussyjeve preludije Mirisi i zvuci struje kroz večernji zrak i Vatromet, Beethovenovu Osamnaestu sonatu u Es-duru op. 31 br. 3 i Preludij u gis-molu op. 32 br. 12 Sergeja Rahmanjinova.

O emisiji Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Pročitaj više

Subotnja matineja
Subotnja matineja

HRT – HR 3 — Glazba, kultura, umjetnost, književnost, film

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Sljedeća emitiranja

Subota, 22.12.2018. 07:05 - 09:55

Subota, 29.12.2018. 07:05 - 09:55

Poslušajte

Emisija 15.12.2018.
Subota, 15.12.2018 07:05