Emisija 19.09.2018.

Emisija 19.09.2018.

"Kralj Gordogan" nastao je 1943., a objavljen je u "Prologu" u Zagrebu tek 1975. Praizveden je 1956. na francuskom radiju. Iste godine izveden je i na tuniskom radiju, a šest godina poslije i u njemačkom prijevodu. U Hrvatskoj je, u Teatru &TD, prikazan tek 1979. Drama "Kralj Gordogan" vrhunac je stvaranja hrvatskoga i francuskoga autora Radovana Ivšića. Sintezom ludizma i apsurda, nadrealizma i elizabetinskoga kazališta uobličuje se drama o Gordoganu koji, bez posebna povoda, u ubilačkom pohodu ubija redom sve svoje podanike, pa i vlastita sina. Ostavši sâm u svojemu kraljevstvu, počinje ubijati sjekirom i drveće. Autor rabi ruho bajke i pučke predaje te poetski mehanizam istočnjačkoga kazališta sa zenbudističkom prazninom u središtu. Jarryjevska guignolska okrutnost pojačava se tragikomičnom stilizacijom rađanja diktatora iz matematičke progresije ubojstava. Usporedno s destrukcijom postojećega svijeta stvara se začudna gradba u hrvatskom jeziku: zvučnost, rimarij, onomatopeje. Ova metaforičko-alegorijska groteskno-farseskna struktura svakoga zla, totalitarizma, tiranije, povijesnoga ludila posjeduje snagu začudnosti. Kao dramaturginja i redateljica Mira Muhoberac Ivšićevu je dramu postavila u Zagrebačkom kazalištu lutaka, premijerno 8. ožujka 2011., kao predstavu za odrasle, kao moguću Igru Svijeta i Svijetom. Iz Ivšićeve je dramaturgije proistekao velik dio suvremene hrvatske dramatike, onaj ludični i ludistični, utemeljen na kockama nadrealizma i avangarde, ali i u kuglama egzistencije svijesti i savjesti. U današnjoj "Theatraliji" s temom "Suvremeni hrvatski dramatičari" nakon našega uvodnika razgovaramo s Tomislavom Zajecom i Kristinom Kegljen. U završnici ovotjednoga magazina o kazalištu i oko njega predstavljamo dio drame u nastajanju Vedrana Jurića. Slušate glazbu Diane Krall s albuma "The girl in the other room" u našem izboru. "Čujete li svinje kako rokću u ljetnikovcu naših gospara?" - zapisao je Nedjeljko Fabrio u istoimenoj drami. I zato: Stav'te pamet na "Theatraliju"! Budite i dalje s Trećim na Trećem, u eteru, na webu, u slušaonici! Spikeri: Tea Rapaić i Vjekoslav Madunić. Snimateljica: Katarina Račić. Autorica emisije i voditeljica: Mira Muhoberac. Urednik: Boris B. Hrovat.

O emisiji Theatralia

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Pročitaj više

Theatralia
Theatralia

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Najave

Theatralia

Ponedjeljak, 16.12.2019. 08:45 - 09:30

Tematski podnaslovljen "Tajne teatrologije", ovotjedni magazin o kazalištu i oko njega, isprepleten glazbenim izvedbama Luke Šulića i Stjepana Hausera, donosi priloge iz povijesti i sadašnjosti koji osvjetljuju teatrološke fokuse, od ...

Theatralia
Srijeda, 18.12.2019. 18:00 - 18:45

Kazalište na prijelazu stare i nove godine
Ponedjeljak, 30.12.2019. 08:45 - 09:30

Sve najave
Poslušajte

Kazalište, noć, Dubrovnik
Ponedjeljak, 09.12.2019 08:45

Žena u kazalištu nekad i danas
Ponedjeljak, 02.12.2019 08:45

Premoščivanje Europe
Ponedjeljak, 25.11.2019 08:45

Hrvatska drama i kazalište u obrubu mira i rata
Ponedjeljak, 18.11.2019 08:45