Toni Mijač: Pretvori se u uho

Toni Mijač: Pretvori se u uho

Toni Mijač

U ovoj emisiji Slike od zvuka možete čuti audio rad "Pretvori se u uho" multimedijskog umjetnika Tonija Mijača. Umjetnik je bilježio rečenice koje je čuo oko sebe, prisluškujući po kafićima. Ono što je zapisao iz kakofonije svakodnevnoga govora koristi kao materijal kojim oblikuje audio djelo otvorene strukture, koje se doživljava kao neograničena slagalica izgovorenih riječi.

Toni Mijač jedan je od zanimljivih mladih umjetnika koji je, nakon preddiplomskog studija videa na Umjetničkoj Akademiji u Splitu, diplomirano na studijskom smjeru Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kako je vidljivo iz njegovih dosadašnjih izložbenih nastupa, zanimaju ga medijske transformacije materijala prikupljenog iz svakodnevice tj kako dokumentaristički prikupljenim slikama, zvukovima ili riječima, manipulacijama  u medijima videa, video instalacije, fotografije ili audio instalacije, promijeniti značenje odnosno kako ih izmaknuti iz uobičajenog razumijevanja i transformirati ih u otvorene strukture.

Tako mu je na primjer u trokanalnoj video instalaciji "Vezu ni/je moguće uspostaviti" u Galeriji Greta u studenom 2017., polazište bilo sjećanje na ambijente djetinjstva. U istodobnoj projekciji triju projektora nizao se fragmentirani slijed nepovezanih scena. Gledatelji su ih, svatko za sebe, mogli pokušati povezati u neki smisleni tokt. No, svaka video sekvenca bila je popraćena tekstom koji se čitao kao podnaslov, ali i glasom koji je izgovarao riječi posve drugačije nego što su se istodobno mogle pročitati na ekranu. Takvom disonantnom naracijom, istodobno dokumentarnom i posve apstraktnom, Toni Mijač postigao je učinak, kako je to zapisao likovni kritičar Bojan Krištofić, da se «fakti slobodno pretapaju u fikciju, i obrnuto». Fragmentiranjem dokumentarnog materijala i beskonačnim preslagivanjem tih fragmenata, autor nas suočava s pitanjem možemo li se pouzdati u svoju percepciju, je li ono što doživljavamo kao dokument, kao točnu bilješku stvarnog, zaista takvo ili je naša percepcija realnosti zapravo proizvod medijske manipulacije i individualne imaginacije?

Audio rad «Pretvori se u uho», koji je Toni Mijač pripremio za Sliku od zvuka, nastavak je njegovog projekta koji je do sada bio izveden u nekoliko varijanti eksperimantalnih audio video instalacija, a koji su bili prezentirani u izložbenim prostorima Slave Raškaj, Galeriji Greta, Galeriji Klovićevi dvori, te u KSETU.  Metoda je sličana prijašnjim radovima: riječ je o dekonstrukciji dokumentarnog materijala i ponovnoj konstrukciji u labavi narativni slijed. Umjetnik je ovaj puta bilježio rečenice koje je čuo oko sebe, prisluškujući po kafićima. Ono što je zapisao iz kakofonije svakodnevnoga govora potom pretvara u svojevrstan neutralan jezični iskaz. Te riječi, naime, prema njegovim zapisima ponovno izgovaraju spikeri, no oni te riječi više ne izgovaraju kao osoban iskaz.  Gubitak veze između onoga tko izgovara i njegova iskaza, dodatno se potencira time što spikeri imaju uputu da s ponuđenog sinopsisa nasumično biraju pojedine fragmente koje će izgovoriti. Time su riječi izgovorene svaki puta u drugačijem kontekstu. Kako kaže autor opisujući ovaj audio rad, riječi «ovisno o onome što je ispred i nakon njih mijenjaju svoje funkcije». Te napominje kako ga zaniima upravo to “ispred” i “nakon”, te kako se prema izgovorenim riječima odnosi kao prema “dijelovima neograničene slagalice” u kojoj njihovi uvijek novi spojevi služe kao potencijal za stvaranje uvijek drugačijih priča nalik dijaloškim strukturama, scenarijima, lirici ili nekoj vrsti duhovitog haikua.

U realizaciji audio rad "Pretvori se u uho" autora Tonija Mijača sudjelovali su Ana Marija Štorga, Maja Crnobori Tretinjak, Ivan Kojundžić i Šimun Miloš, snimatelj Dubravko Robić, ton majstorica Lana Deban. Konačno tonsko oblikovanje emisije Krešimir Horvat.

 

O emisiji Slika od zvuka

Izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost.

Pročitaj više

Slika od zvuka
Slika od zvuka

HRT – HR 3 — Umjetnost

Izvorna umjetnička djela suvremenih vizualnih umjetnika ostvarena u mediju zvuka: sound art ili zvukovna umjetnost.

Najave

JANA WINDEREN: SOKKVA

Subota, 15.08.2020. 23:30 - 23:55

HRVOJE PELICARIĆ : JEZICI ( RAD U NASTAJANJU , ZA RADIO)
Subota, 22.08.2020. 23:30 - 23:52

TONKA MALEKOVIĆ: TOČKE SUSRETA
Subota, 29.08.2020. 23:30 - 23:55

Sve najave