Hrvatski radio

Treći program

Alcina Geora Friedricha Händela u izvedbi iz Kraljevske opere Covent Garden u Londonu

01.02.2023.

18:53

Autor: Zrinka Matić

Lisette Oropesa ROH Alcina

Lisette Oropesa ROH Alcina

Foto: © Marc Brenner / ROH

U najavama nove produkcije Kraljevske opere Covent Garden u Londonu publiku se mami zavodljivim pitanjem „može li odoljeti opojnoj magiji Alcine, neobuzdanoj mašti i mračnoj želji koja oživljava u ovoj Händelovoj fantastičnoj operi?“ 

U stilu pravog baroknog spektakla, s tračkom mistike i dozom grandioznosti, koji prizivaju vremena kada je grad budno iščekivao sljedeću kreaciju „Dragog Saksonca“ i pitao se što će napisati za neke od najljepših glasova toga doba koji su pjevali u njegovoj trupi, London je opet oživio jedan dio veličanstvenoga nasljeđa koje im je u zalog ostavio Georg Friedrich Händel. U najavama nove produkcije Kraljevske opere Covent Garden u Londonu publiku se mami zavodljivim pitanjem „može li odoljeti opojnoj magiji Alcine, neobuzdanoj mašti i mračnoj želji koja oživljava u ovoj Händelovoj fantastičnoj operi?“ A ponuđena je zaista jedna od najljepših i danas najviše izvođenih opera iz ogromnog Händelovog opernog opusa, opera Alcina. Nova predstava sezone, premijerno postavljena u Covent Gardenu 8. studenoga 2022. godine, čiju režiju potpisuje Richard Jones, opisana je kao glamurozna i dosjetljiva, te kao sveobuhvatno kazališno iskustvo: čarobnica iz naslova opere, koja je u opernu domenu ušla preko mnogih libreta nadahnutih Ariostovim Bijesnim Orlandom, u Jonesovoj se režiji pretvara u modernu celebrity, koja jednim potiskom parfema, nazvanog po njoj, može bivše ljubavnike pretvoriti u divlje zvijeri, koje nastanjuju njezin čarobni otok. I začarani vitez Ruggiero bi se uskoro mogao naći među njima, jer se pojavio novi suparnik za Alcininu naklonosti – u realnosti, taj je novi ljubavnik zapravo Ruggierova prerušena žena, koja je došla iz okova bezbožnice spasiti svog muža. 

Emili D'Angelo ROH Alcina

Emili D'Angelo ROH Alcina

Foto: © Marc Brenner / ROH

U Operi na Trećem slušamo izvedbu održanu u Kraljevskoj operi 22. studenog prošle godine. U ulozi Alcine je hvaljena kubansko-američka sopranistica, Lisette Oropesa, koja je u prošloj sezoni u Covent Gardenu nastupila Verdijevim ulogama Gilde u Rigolettu i Violette u Traviati. U nju zaljubljenog/začaranog kršćanskog viteza Ruggiera tumači mezzosopranistica Emily D'Angelo, a mezzosopranistica Varduhi Abrahamyan u ulozi je Bradamante, Ruggerove napuštene zaručnice, prerušene u mladog princa „Ricciarda“, u kojeg se, osim što se sviđa Alcini, zaljubljuje i njezina sestra, također čarobnica, Morgana.

Mary Bevan ROH Alcina

Mary Bevan ROH Alcina

Foto: © Marc Brenner / ROH

Dopunjujući kvartet vrsnih interpretkinja, Morganu tumači sopranistica Mary Bevan. Morganinog ustrajnog udvarača Orontea tumači tenor Rupert Charlesworth. Kao Atlante nastupa bas José Coca Loza, a mlađahnog Oberta dječji pjevač Rafael Flutter. Uz njih nastupaju Zbor i Orkestar Kraljevske opere Covent Garden, na čijem je čelu Christian Curnyn.


Ansambl ROH Alcina

Ansambl ROH Alcina

Foto: © Marc Brenner / ROH

Alcinu poslušajte u Operi na Trećem u subotu 4. veljače u 19 sati. Autor i voditelj je Dario Poljak, urednica Zrinka Matić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

12 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Vezani sadržaj

Emisija

Opera na Trećem

Subotnja večer rezervirana je za operu uz atraktivni program iz najelitnijih svjetskih opernih kuća. Svakog tjedna možete uživati u izvedbama iz milanske Scale, Metropolitan Opere, pariške Opere, Bečke državne opere i mnogih drugih.

Poslušajte u Slušaonici