Hrvatski radio

Treći program

Alcina Geora Friedricha Händela u izvedbi iz Kraljevske opere Covent Garden u Londonu

01.02.2023.

18:53

Autor: Zrinka Matić

Lisette Oropesa ROH Alcina

Lisette Oropesa ROH Alcina

Foto: © Marc Brenner / ROH

U najavama nove produkcije Kraljevske opere Covent Garden u Londonu publiku se mami zavodljivim pitanjem „može li odoljeti opojnoj magiji Alcine, neobuzdanoj mašti i mračnoj želji koja oživljava u ovoj Händelovoj fantastičnoj operi?“ 

U stilu pravog baroknog spektakla, s tračkom mistike i dozom grandioznosti, koji prizivaju vremena kada je grad budno iščekivao sljedeću kreaciju „Dragog Saksonca“ i pitao se što će napisati za neke od najljepših glasova toga doba koji su pjevali u njegovoj trupi, London je opet oživio jedan dio veličanstvenoga nasljeđa koje im je u zalog ostavio Georg Friedrich Händel. U najavama nove produkcije Kraljevske opere Covent Garden u Londonu publiku se mami zavodljivim pitanjem „može li odoljeti opojnoj magiji Alcine, neobuzdanoj mašti i mračnoj želji koja oživljava u ovoj Händelovoj fantastičnoj operi?“ A ponuđena je zaista jedna od najljepših i danas najviše izvođenih opera iz ogromnog Händelovog opernog opusa, opera Alcina. Nova predstava sezone, premijerno postavljena u Covent Gardenu 8. studenoga 2022. godine, čiju režiju potpisuje Richard Jones, opisana je kao glamurozna i dosjetljiva, te kao sveobuhvatno kazališno iskustvo: čarobnica iz naslova opere, koja je u opernu domenu ušla preko mnogih libreta nadahnutih Ariostovim Bijesnim Orlandom, u Jonesovoj se režiji pretvara u modernu celebrity, koja jednim potiskom parfema, nazvanog po njoj, može bivše ljubavnike pretvoriti u divlje zvijeri, koje nastanjuju njezin čarobni otok. I začarani vitez Ruggiero bi se uskoro mogao naći među njima, jer se pojavio novi suparnik za Alcininu naklonosti – u realnosti, taj je novi ljubavnik zapravo Ruggierova prerušena žena, koja je došla iz okova bezbožnice spasiti svog muža. 

Emili D'Angelo ROH Alcina

Emili D'Angelo ROH Alcina

Foto: © Marc Brenner / ROH

U Operi na Trećem slušamo izvedbu održanu u Kraljevskoj operi 22. studenog prošle godine. U ulozi Alcine je hvaljena kubansko-američka sopranistica, Lisette Oropesa, koja je u prošloj sezoni u Covent Gardenu nastupila Verdijevim ulogama Gilde u Rigolettu i Violette u Traviati. U nju zaljubljenog/začaranog kršćanskog viteza Ruggiera tumači mezzosopranistica Emily D'Angelo, a mezzosopranistica Varduhi Abrahamyan u ulozi je Bradamante, Ruggerove napuštene zaručnice, prerušene u mladog princa „Ricciarda“, u kojeg se, osim što se sviđa Alcini, zaljubljuje i njezina sestra, također čarobnica, Morgana.

Mary Bevan ROH Alcina

Mary Bevan ROH Alcina

Foto: © Marc Brenner / ROH

Dopunjujući kvartet vrsnih interpretkinja, Morganu tumači sopranistica Mary Bevan. Morganinog ustrajnog udvarača Orontea tumači tenor Rupert Charlesworth. Kao Atlante nastupa bas José Coca Loza, a mlađahnog Oberta dječji pjevač Rafael Flutter. Uz njih nastupaju Zbor i Orkestar Kraljevske opere Covent Garden, na čijem je čelu Christian Curnyn.


Ansambl ROH Alcina

Ansambl ROH Alcina

Foto: © Marc Brenner / ROH

Alcinu poslušajte u Operi na Trećem u subotu 4. veljače u 19 sati. Autor i voditelj je Dario Poljak, urednica Zrinka Matić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Opera na Trećem

Subotnja večer rezervirana je za operu uz atraktivni program iz najelitnijih svjetskih opernih kuća. Svakog tjedna možete uživati u izvedbama iz milanske Scale, Metropolitan Opere, pariške Opere, Bečke državne opere i mnogih drugih.

Poslušajte u Slušaonici