Hrvatski radio

Treći program

Alex Brajković i Linda Uran - izazovi novih mogućnosti mladih glazbenika

13.01.2022.

11:28

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Alex Brajković

Alex Brajković

Foto: AniJo / -

Putovi hrvatske glazbe u petak 14. siječnja nastavljaju temat kojim predstavljaju mlade glazbenike i skladatelje u izazovima novih mogućnosti. 

Prvi put u ciklusu gostuje perkusionist, skladatelj, multimedijalni umjetnik i programer Alex Brajković (1992) koji će u sklopu proslave Rođendana umjetnosti 17. siječnja nastupiti u Studiju Bajsić za međunarodne prijenose tog projekta. 

Iz Rijeke nam stiže skladateljica i glazbenica pjevačica Linda Uran (1995), koja je u prosincu koncertno predstavila svoju  Zbirku solo pjesama uglazbljenih hrvatskih pjesnikinja i pjesnika, a uz njezinu recentnu pop pjesmu Izabela koju je sama i snimila i masterirala zaključujemo mladenačko izdanje emisije.


Linda Uran

Linda Uran

Foto: Natalija Stefanović / -

Porečki multimedijalni umjetnik Alex Brajković  kao stipendist talijanske vlade diplomirao je jazz bubanj na Konzervatoriju Arrigo Pedrollo u Vicenzi, a magistrirao također s pohvalom 2018. na Konzervatoriju u Amsterdamu. U emisiji ćemo doznati više o tome zašto se i kako odlučio za smjer Live-Electronics uz specijalizaciju za karnatičku glazbu, te kako je surađivao je sa Studiom za elektro-instrumentalnu glazbu u Amsterdamu na razvijanju softwarea za kontrolu multikanalnog zvuka u 15.3 audio sistemu. 


Alex Brajković stvara u području multimedijalnih instalacija u javnom prostoru, elektronske produkcije, sound dizajna, prostornog zvuka, algoritmičnih kompozicija i multi-instrumentalnih elektro-akustičnih solo performansa a na umjetničkoj je sceni prisutan već 10 godina. 

 

Alex Brajković

Alex Brajković

Foto: promo / -

Uoči debija u međunarodnom projektu Rođendan umjetnosti (koji možete pratiti izravno na Trećem u ponedjeljak od 20 sati), Alex Brajković nam donosi još ekskluzivnih pretpremijernih snimaka najnovijih projekata uz koje ćemo doznati o kreativnim gravitacijama mladog skladatelja, glazbenika i multimedijalnog umjetnika. 

 

Linda Uran / koncertna promocija Zbirke solo pjesama

Linda Uran / koncertna promocija Zbirke solo pjesama

Foto: Ljuljzim Ramadani / -

Koncertna promocija Zbirke solo pjesama kojom je Linda Uran objedinila svoju glazbeničku pjevačku i onu skladateljsku kreaciju održala se u Rijeci 17. prosinca, a radi se o uglazbi 17 pjesama hrvatskih pjesnika i spisateljica - Dragutina Tadijanovića, Dobriše Cesarića, Stanislava Femenića, Vesne Parun, Janka Polića Kamova, Vladimira Vidrića, Antuna Gustava Matoša, Antuna Branka Šimića, Drage Gervaisa, Jožice Mikičić, Doroteje Štifanić Mislej, Silvije Benković Peratove, Ivanke Glogović-Klarić uz jednu pjesmu na fijumanskom koju je napisao Osvaldo Ramous. Uz ove pjesme koje su napisane u pedagoške svrhe, za učenike i studente pjevanja, Linda Uran će nam iz recentnog opusa predstaviti pjesmu Izabela.


Izabela je pjesma iz pera jedne buntovne Riječanke. Tom pjesmom odajem počast vlastitim alternativnim korijenima, to je pravo power-pop osvježenje angažiranog teksta i slojevitih back vokala, a cijelu pjesmu snimila sam u svojoj sobi u Rijeci.

Linda Uran

Rijeka 2020 / promo

Rijeka 2020 / promo

Foto: - / -

Putovi hrvatske glazbe petkom na HR3 uživo od 11 do 13 sati, a potom možete preslušati snimke u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici