Hrvatski radio

Treći program

Berlinska filharmonija i Lahav Shani u Subotnjoj matineji

13.01.2022.

20:14

Autor: Dario Poljak

Dirigent Lahav Shani

Dirigent Lahav Shani

Foto: Marco Borggreve / intermusica.co.uk

Tradicionalni Silvestarski koncert Berlinske filharmonije održan posljednjega dana 2021. godine poslušajte u cijelosti na početku ovotjedne Subotnje matineje.

Izraelski dirigent Lahav Shani preuzeo je dirigentski pult Berlinske filharmonije gotovo u zadnji čas zamjenjujući ranije najavljenog šefa-dirigenta Kirilla Petrenka. Jednome od najboljih njemačkh orkestara pridružila se violinistica Janine Jansen u izvedbi Prvoga violinskog koncerta u g-molu, op. 26 Maxa Brucha. Uvod u koncert je tipična silvestarska uvertira Šišmišu Johanna Straussa mlađeg, a nakon solističkog koncerta orkestar samostalno nastavlja u sasvim specifičnom plesnom ritmu: izvedbom druge suite iz baleta Žar-ptica Igora Stravinskog. A na drugome kraju luka koji spaja početak i kraj koncerta nalazi se koreografska poema La Valse Mauricea Ravela koja je svojevrsni hommage valcerima Johanna Straussa ml.

Drugi dio emisije posvećujemo djelima Georga Philippa Telemanna koje na novome albumu donose ansambl Akademie für Alte Musik iz Berlina i violist Antoine Tamestit. Kornist Teunis van der Zwart svirat će na povijesnoj inačici svojega instrumenta imena cor basse uz fortepijanista Alexandera Melnikova. Osim toga, donosimo ulomke Druge komorne simfonije Arnolda Schönberga u izvedbi Orkestra Philharmonia i dirigenta Roberta Crafta te Rapsodije Uppsala, op. 24 Huga Alfvéna koju će predstaviti Njemački simfonijski orkestar iz Berlina pod ravnanjem Łukasza Borowicza.

Poslušajte u subotu, 15. siječnja 2022. od 7:05 na Trećem programu Hrvatskoga radija, a potom u slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici