Hrvatski radio

Treći program

Brittenov "Peter Grimes" u izravnome prijenosu iz Bečke državne opere

27.01.2022.

21:54

Autor: Dario Poljak

Tenor Jonas Kaufmann (Peter Grimes)

Tenor Jonas Kaufmann (Peter Grimes)

Foto: Michael Pöhn / Wiener Staatsoper

U subotu, 29. siječnja 2022. u 19 sati na HR3 u izravnome prijenosu donosimo Brittenovu operu Peter Grimes, još jedan u nizu opernih naslova tog skladatelja koje postavlja Bečka državna opera.

Među najvažnijim opernim skladateljima 20. stoljeća nesumnjivo je Benjamin Britten. Skladatelj je to koji se oslanja na poetiku svojih prethodnika, čak i u okvirima engleske glazbe za kazalište, no rezultat je samo njemu svojstven. Među remek-djelima koje piše za operno kazalište svoje mjesto s ponosom zauzima Peter Grimes. Opera je to nastala za London 1945., čija se radnja odvija u malome ribarskom mjestu na istočnoj obali Engleske. 

Naslovni lik, Peter Grimes, tipični je primjer autsajdera u središtu zbivanja kojeg okolina nedovoljno razumije. Njegov konflikt s drugima proizlazi iz nerzumijevanja okoline, što jednako tako utječe i na njegovo ponašanje. U njega gotovo nitko ne vjeruje osim udovice, učiteljice Ellen Orford. Prolog počinje osvrtom na tragediju, a radnja postiže svojevrstan luk u zadnjem činu u kojem se tragedija ponavlja, ali nažalost s drugim protagonistom. Osim specifičnog pisanja za pjevače, Britten posebnu pažnju posvećuje i orkestru u kojem se javlja još jedan lik - more. 

Ben i ja smo zamislili da je more zapravo u orkestru tako da ga nije nužno vidjeti na sceni.

Peter Pears

Peter Grimes nastaje na libreto Montagua Slatera koji je operi prilagodio pjesmu Peter Grimes iz zbirke The Borough Georgea Crabbea iz 1810. Izvedba koju donosimo nova je produkcija Bečke državne opere u kojoj nastupaju vodeće operne zvijezde.

Peter Grimes - Jonas Kaufmann, tenor

Ellen Orford - Lise Davidsen, sopran

Kapetan Balstrode - Sir Bryn Terfel, bariton

Auntie - Noa Beinart, alt

Nećakinje - Noa Beinart, sopran i Aurora Marthens, sopran

Bob Boles - Thomas Ebenstein, tenor

Swallow - Wolfgang Bankl, bas

Gospođa Sedley - Stephanie Houtzeel, mezzosopran

Velečasni Horace Adams - Carlos Osuna, tenor

Ned Keene - Martin Hässler, basbariton

Hobson - Erik Van Heyningen, bariton

Zbor Bečke državne opere

Orkestar Bečke državne opere

Simone Young, dirigentica

Izravni prijenos u subotu 29. siječnja 2022. s početkom u 19 sati poslušajte na Trećem programu Hrvatskoga radija. Nakon izravnog prijenosa, operu u cijelosti možete poslušati u Slušaonici u roku od sedam dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Opera na Trećem

Subotnja večer rezervirana je za operu uz atraktivni program iz najelitnijih svjetskih opernih kuća. Svakog tjedna možete uživati u izvedbama iz milanske Scale, Metropolitan Opere, pariške Opere, Bečke državne opere i mnogih drugih.

Poslušajte u Slušaonici