Hrvatski radio

Treći program

FeldMania

28.12.2021.

10:27

Autor: Izlog sadašnjice, Iva Lovrec Štefanović, Karolina Rugle

Nova glazba u Baselu

Nova glazba u Baselu

Foto: - / -

Izlog sadašnjice donosi još jedan koncert iz niza "Što je novo u suvremenoj glazbi" održan u travnju 2021. u Baselu. Ansambl Phoenix je održao autorsku večer kultnog američkog skladatelja Mortona Feldmana (1926-1987) i naslovio ga Feldmania. 

Koncert donosimo u ciklusu Izlog sadašnjice u srijedu 29. 12. u 20 sati. 

Morton Feldman

Morton Feldman

Foto: - / -

Morton Feldman je poznat kao pionir grafičke notacije, stvarao je pod snažnim utjecajima suvremene umjetnosti posebice djelima Marka Rothka i Jacksona Pollocka koji su mu i bili prijatelji. Niz Feldmanovih apstraktnih jednostavačnih komornih djela smatraju se njegovim najvažnijim doprinosom glazbi našeg vremena, opsežnih trajanja i toliko tihe izvedbe da je na granici čujnosti. 

Ansambl Phoenix iz Basela za svoj je koncert odabrao septet For Frank O' Hara,  skladbu jednostavnog naslova Bas klarinet i udaraljke, te opsežnu i značajnu skladbu posvećenu slavnome književniku s kojim je Feldman surađivao i na jednoj operi - For Samuel Beckett. 

Samuel Beckett i Morton Feldman

Samuel Beckett i Morton Feldman

Foto: - / -

Slavni književnik Samuel Beckett upoznao je Feldmana u kazalištu Werkstatt, a napisao je libreto za njegovu jedinu operu pod naslovom Neither.

Novi zvuk toga djela, kao i radio drame Words and Music te skladateljska posveta For Samuel Beckett datiraju iz godine kada je Feldman preminuo, 1987. godine.


"Volatile Gravity" Jojo Mayer i Basel Sinfonietta

"Volatile Gravity" Jojo Mayer i Basel Sinfonietta

Foto: Zlatko Mićić / -

Na kraju emisije donosimo dio koncerta Basel Sinfoniette pod ravnanjem Baldura Brönnimanna na kojoj je praizveden zanimljiv koncert za bubnjeve i orkestar švicarskog skladatelja Olivera Waespija (1971). Skladba Volatile Gravity s jedne je strane koncert za set bubnjeva i orkestar u klasičnome smislu, sa tri stavka i podijeljenim ulogama, no istovremeno simbolizira neku vrstu glazbenog istraživanja grada. Forma se artikulira  duž imaginarnog urbanog prostora s nekoliko centara koji kao da su rastegnuti između izgrađenog i nerazvijenog, strukturiranog i otvorenoga dijela grada. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Poslušajte u Slušaonici