Hrvatski radio

Treći program

Giovanna d'Arco Giuseppea Verdija

04.02.2022.

13:48

Autor: Zrinka Matić

foto

foto

Foto: Teatro dell'Opera Roma / Teatro dell'Opera Roma

U Operi na Trećem, u subotu 5. veljače, u izvedbi iz Teatro dell'Opera u Rimu, slušamo izvedbu rane opere Giuseppea Verdija, Ivana Orleanska


Sedma po redu Verdijeva opera, praizvedena u milanskoj Scali 15. veljače 1845., od svoga nastanka pa do danas, u usporedbi s mnogim drugim Verdijevim operama, vrlo je rijetko izvođena. Nastala u suradnji s libretistom Temistocleom Solerom, ova opera, u osnovi čijeg je zapleta dramatični sukob između velikih vojski, na čijoj je pozadini prikazana intimna drama glavnih likova, djelo je koje je skladano na tragu velikih tableau opera kao što su bile prethodne Verdijeve i Temistocline suradnje, opere Nabucco i Lombardijci. U središtu opere je naslovna junakinja i glazba skladana za nju, ispunjena prekrasnim ornamentiranim frazama ranog Verdijevog stila, na pola puta između bel canto i lirico-spinto repertoara. Velik udio zborova, vojne koračnice ispunjene ritmiziranim sinkopiranim strettama i snažnim dinamičkim kontrastima, u rasponu od prigušenih pianissima do teatralnih udara tutta forza, s puno limenih puhača, koji su posebno brojni u scenskoj bandi, postavljenih nasuprot mekano orkestriranim intimnim scenama, ispunjenima valovitim ritmom valcera, daju operi pečat tipičnog stila u kojem je Verdi briljirao u godinama koje su prethodile Risorgimentu. Nakon praizvedbe u Milanu, opera je ubrzo s priličnim uspjehom postavljena i u drugim talijanskim gradovima. 

foto

foto

Foto: Teatro dell'Opera Roma / Teatro dell'Opera Roma

Iako se nije zadržala na redovitom repertoaru, tijekom posljednjih nekoliko godina opera je stekla nešto veću popularnost, otkako je 2015. ponovno postavljena u milanskoj Scali s Annom Netrebko u naslovnoj ulozi.

Na snimci izvedbe održane 17. listopada prošle godine slušamo vodeće soliste talijanske i međunarodne operne scene: Nino Machaidze, sopran (Ivana Orleanska), Francesco Meli, tenor (Karlo VII., francuski kralj), Roberto Frontali, bariton (Giacomo, Ivanin otac) i Dmitry Belosselskiy, bas (Talbot, engleski zapovjednik). Uz njih nastupaju Zbor i Orkestar Rimske opere, a dirigent je Daniele Gatti

foto

foto

Foto: Teatro dell'Opera Roma / Teatro dell'Opera Roma

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Opera na Trećem

Subotnja večer rezervirana je za operu uz atraktivni program iz najelitnijih svjetskih opernih kuća. Svakog tjedna možete uživati u izvedbama iz milanske Scale, Metropolitan Opere, pariške Opere, Bečke državne opere i mnogih drugih.

Poslušajte u Slušaonici