Hrvatski radio

Treći program

GIUSEPPE VERDI: SIMON BOCCANEGRA, U IZRAVNOM PRIJENOSU S PERISTILA

14.07.2022.

16:39

Autor: Zrinka Matić

Simon Boccanegra, Peristil, Split

Simon Boccanegra, Peristil, Split

Foto: HNK Split / HNK Split

Opera je od osnivanja festivala zaštitni znak Splitskog ljeta, a posebno Verdijevi operni naslovi. Neki od njih – poput Aide i Nabucca, postali su zaštitnim znakom festivala, u amblematskim predstavama na Peristilu. I 68. Splitsko ljeto otvara se Verdijevim naslovom – operom Simon Boccanegra. Glazbeno vodstvo ima maestro Ivo Lipanović, a režiju na Peristilu potpisuje Krešimir Dolenčić

Simon Boccanegra, Peristil, Split

Simon Boccanegra, Peristil, Split

Foto: HNK Split / HNK Split

Jedna od onih Verdijevih opera koje su imale malo kompliciraniju putanju nastanka i prihvaćanja od strane publike i kritike, u koju su međutim i Verdi i njegov izdavač Giulio Ricordi, kao i mladi suradnik, novi libretist za drugu verziju opere, pjesnik Arrigo Boito, vjerovali i uložili mnogo napora, Simon Boccanegra, intrigantan je naslov koji se na Perisitl vraća prvi put nakon 1978. godine, kada je postavljen pod vodstvom maestra Nikše Bareze.

Nova predstava na Peristilu homage je maestru Nikši Barezi, kao i primadoni Cynthiji Hansell-Bakić, koja je u toj predstavi održanoj prije gotovo pola stoljeća na Peristilu tumačila ulogu Amelije Grimaldi. Oboje ovih glazbenika, koji su ostavili velik trag u glazbenom životu Splita, napustilo nas je tijekom protekle godine dana.

Određena sinkronija postoji u samoj radnji opere i njezinu nastajanju – nakon što je napisana i praizvedena u venecijanskom La Feniceu 1857. godine, opera je čekala novo rođanje s drugom verzijom iz 1881., koja je bila puno uspješnija i koja se danas najčešće izvodi: Sama radnja opere odvija se također u velikom vremenskom rasponu od 25 godina. Njezin prolog, u kojemu je naslovni protagonist, bivši gusar i novoizabrani dužd srednjevjekovne Genove, tek na početku svoga puta, prethodi ostatku opere za 25 godina. Tek tada se razrješavaju sve zagonetke, sve zablude, sve tragedije koje su se zbile u njegovoj mladosti, tek tada on konačno pronalazi mir.


Simon Boccanegra, Peristil, Split

Simon Boccanegra, Peristil, Split

Foto: HNK Split / HNK Split

Radi se o operi čiji je naslovni lik povijesna osoba. Simon Boccanegra bio je prvi dužd Genove. Na vlast prvi put dolazi 1339., ali nakon šest godina zbačen je s vlasti. Na čelo Genove ponovno je došao 1356. i ostao duždem sve do smrti 1363. godine.

Pisma koja je Petrarka pisao narodu Genove i duždu Venecije, u kojima ih moli da prekinu međusobne ratove, bila su jedno od nadahnuća Verdiju za ovu operu. Nadahnuo ga je i sam lik ovoga dužda, koji je potekao iz stare trgovačke genoveške obitelji, iz čije je loze već potekao niz đenoveških vladara. Postavši dužd, Boccanegra se protivio aristokratskoj frakciji, predstavljajući stari trgovački ogranak. Kada je zbačen s vlasti, uzdižu se nove kuće – među kojima je i kuća Adorno. Za vrijeme Boccanegrine vlasti Genova je kontrolira rivijere Italije i Francuske, osim Monaca i Ventimiglie, koje su kontrolirali Grimaldi. Upravo ove obitelji javljaju se i u Verdijevoj operi, u čiju je radnju uvrštena i smrt Boccanegre onako kako se najvjerojatnije i dogodila – tako što su ga otrovali neprijateljski agenti.

Simon Boccanegra, Peristil, Split

Simon Boccanegra, Peristil, Split

Foto: HNK Split / HNK Split

Na 68. Splitskom ljetu Simon Boccanegra bit će postavljen u drugoj prerađenoj verziji, predstavljenoj u milanskoj Scali 1881. godine.

Operom će dirigirati maestro Ivo Lipanović. U pjevačkoj podjeli sudjeluje niz najboljih domaćih solista kao i niz stalnih splitskih gostujućih pjevača - u naslovnoj ulozi Simona Boccanegre bit će Elia Fabbian, talijanski bariton koji je na Splitskom ljetu prije tri godine tumačio Rigoletta. Uz njega kao Amelia, njegova izgubljena i potom pronađena kći, bit će Daniela Schillaci, koju poznajemo u brojnim ulogama na sceni splitskog kazališta, kao i na Splitskom ljetu. Nacionalni prvak, bas Ivica Čikeš, bit će u ulozi Jacopa Fiesca, starog đenoveškog plemića, koji je odbio dati blagoslov braku svoje kćeri Marije i Simona Boccanegre, negdašnjeg gusara. Uz njih kao Adorno, mladi đenoveški plemić koji sudjeluje u pobuni protiv Boccanegrine vlasti, a usto je zaljubljen u njegovu kćer Ameliu, bit će brazilski tenor, također stalni splitski gost, Max Jota. U ulozi Paola Albianija, glavnog Boccanegrinog protivnika je bas-bariton Ozren Bilušić. Kao Pietro bas Božo Župić, Kapetan strijelaca – tenor Špiro Boban, i Amelijina družbenica – mezzosopran Barbara Sumić.

Simon Boccanegra, Peristil, Split

Simon Boccanegra, Peristil, Split

Foto: HNK Split / HNK Split

Krešimir Dolenčić Peristil će oblikovati u vizure Genove i mora koje ju okružuje uz pomoć scenografa Andreja Stražišara, koji u Peristil zadire minimalno s obrisima velikih galija. Na pročelju Peristila video mappingom koji je izradio Ivan Lušičić Lik prostor se transformira pomoću projekcija morskih valova, raspuklina, borbi koje se odvijaju na pročelju Peristila.

Kostimi strogih kontura, koje je kreirala Tea Bašić, u bojama modre, tamnozeleno-plave, ili heraldički crvene, prizivaju strogih srednjevjekovnih zajednica, čija je moć ležala u strogoj hijerarhiji, asketizmu, pobožnosti.

Režija će također prikazati i intimnu stranu likova koji su protagonisti burnih političkih sukoba, Simona Boccanegre i Jacopa Fiesca, u liku Marie – koja poput prikaze luta scenom svih tih godina, koliko traje drama nakon njezine smrti. Tek kada se svi članovi ove rastrgane obitelji ponovno međusobno nađu i pomire, Maria – odnosno njezin duh, koji kao da je bdio nad svima, spokojno nestaje, odlazeći sa scene, zajedno sa Simonom koji joj se, pronašavši pomirenje na ovom svijetu, pridružuje u smrti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Otvorenje Splitskog ljeta - izravni prijenos

Otvorenje jednog od hrvatskih najstarijih i najreprezentativnijih nacionalnih festivala, ujedno je i velik događaj za opernu publiku – svake godine 14. srpnja Peristil ili neki drugi otvoreni prostor grada Splita postaje ambijentalnom pozornicom iščekivanih opernih premijera.

Poslušajte u Slušaonici