Hrvatski radio

Treći program

Godišnjice i nova ostvarenja - skladateljica Sanda Majurec i muzikologinja Vjera Katalinić

31.03.2022.

14:37

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Sanda Majurec

Sanda Majurec

Foto: Matej Grgić / Cantus promo

Obljetnice koje donose nova ostvarenja tema je emisija u kojoj ugošćujemo skladateljicu Sandu Majurec koja je uz prošlogodišnji 50. rođendan imala nekoliko praizvedbi, ali i ponovnu izvedbu orkestralne skladbe Springs na Muzičkom biennalu Zagreb

Drugi dio emisije uz 30. godišnjicu Hrvatskog muzikološkog društva donosi razgovor s Vjerom Katalinić predstavljajući novoobjavljena  izdanja tog društva, te prisjećanja na početke rada HMD-a. 


Sanda Majurec i Dražen Ilinčić, izravni prijenos koncerta sa MBZ-a 2021.

Sanda Majurec i Dražen Ilinčić, izravni prijenos koncerta sa MBZ-a 2021.

Foto: Marija Štilinović / HRT

Tri komorne praizvedbe - Inner Dialogue za violinu solo, Le Pivert za trubu i klavir, te From Osijek with Love za brač i klavir, prošlogodišnja su ostvarenja skladateljice i pedagoginje Sande Majurec koja je uz te zanimljive partiture malenih minuta životnu obljetnicu zaokružila i ponovnom izvedbom orkestralne skladbe Springs na koncertu Simfonijskog orkestra HRT-a i dirigentice Yalde Zamani. Retrospekciju godine upotpunjuje i uključivanje njezine skladbe Citywalk u projekt MBZ Kidz

U projektu 20 za 20 Cantus ansambla flautistica Ana Batinica je snimila skladbu Un soffio, un sospiro , a ansambl izveo skladbu I ritorni u svojem ciklusu u prošloj sezoni, te ponovio u studenome na koncertu u Beču. 

Kako je i zašto brač upravo ispisao razglednicu iz Osijeka gdje je skladba praizvedena na 58. Glazbenoj tribini, te kako je unutarnji dijalog dobio instrumentaciju  violine solo, i otkud se odjednom stvorio djetlić?  

Kako je orkestralna skladba dobila nove tumače, te koje su nove skladbe u planu, doznajemo u prvome dijelu emisije. 

Vjera Katalinić, ispred plakata simpozija u Lucci (Italija)

Vjera Katalinić, ispred plakata simpozija u Lucci (Italija)

Foto: Vjera Katalinić / privatna

Hrvatsko muzikološko društvo osnovano je 27. ožujka prije 30 godina i upravo je taj datum odredio i dan svečane promocije recentnih izdanja koja su u Knjižnici HAZU predstavljena u ponedjeljak. Predsjednica HMD-a muzikologinja Vjera Katalinić u razgovoru se prisjeća početaka društva, ali i vizije koja je označila glavne odrednice djelovanja, te važnih simpozija i dosadašnjih objavljenih publikacija. 


Tri najnovija izdanja nastavljaju započete izdavačke nizove, pa je tako knjiga koja donosi Dnevnik skladatelja i diplomata Luke Sorkočevića koji je vodio za vrijeme boravka u Beču u drugoj polovici 1781. te na putu natrag prema rodnome gradu početkom 1782. godine dio niza Izvori i dokumenti o glazbi. Ingrigantni dnevnik je transliterirala i prevela te komentarima popratila Katja Radoš-Perković, koja je i suurednica izdanja uz Vjeru Katalinić. 


U nizu muzikoloških zbornika, broj 23 je dobio najopsežniji knjižni otisak simpozija održanog prije 3 godine uz 200. obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskog, te 160. obljetnicu smrti bana Josipa Jelačića. Glazba, umjetnost i politika: revolucije i restauracije u Europi i Hrvatskoj 1815.-1860. naslov je izdanja koje urednički potpisuju Stanislav Tuksar, Vjera Katalinić, Petra Babić i Sara Ries, a koje svojom interdisciplinarnom širinom i zamahom istraživačkih priloga donosi nove uvide u povijesno značajan trag hrvatske glazbene baštine koji se vratio izvorima. 


Svečani zbornik za Sanju Majer-Bobetko naslovljen Glazba i iskustvo povijesti tiskom je objavljen upravo za 70. rođendan muzikologinje koja je svoj višestruko nagrađivani istraživački rad usmjerila ponajviše u područje glazbene historiografije. 


Izdanja Hrvatskog muzikološkog društva

Izdanja Hrvatskog muzikološkog društva

Foto: Iva Lovrec Štefanović / HRT

Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u   Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici