Hrvatski radio

Treći program

Intrigantne ranoglazbene priče Ennija Stipčevića

31.01.2022.

10:29

Autor: Dario Poljak

U Puli je djelovao skladatelj Gabriello Puliti

U Puli je djelovao skladatelj Gabriello Puliti

Foto: Peter Tóth / Pixabay

U emisiji Poslije zvuka, veljaču će obilježiti ciklus čitanja ulomaka iz knjige Etide za lijevu ruku muzikologa Ennija Stipčevića koju je izvorno objavio 2000.

Hrvatski muzikolog Ennio Stipčević, član suradnik HAZU, osim znanstvenim radom posvećenim proučavanju starije hrvatske glazbe, naročito one renesanse i baroka, bavio se i pisanjem različitih eseja, ogleda, feljtona. Ukratko, tekstova koji nisu namijenjeni uskoj znanstvenoj publici, nego svima zainteresiranima za najrazličitije teme s područja rane glazbe.

Svoju je zbirku Etide za lijevu ruku izvorno objavio 2000. godine, donoseći u njoj izbor iz vlastitih tekstova koji su nastajali za različite medije poput Vjesnika ili Vijenca, ali i neke nove tekstove. Takav je bio i njegov pristup kada je 2021. u Školskoj knjizi objavljeno novo izdanje Etida za lijevu ruku

Tekstovi u ovoj knjizi nastajali su tijekom godina na rubu mojih osnovnih znanstvenih glazbenohistoriografskih i paleografskih preokupacija.

Ennio Stipčević u predgovoru "Etidama za lijevu ruku"

Tijekom veljače, utorkom u 22:30 na HR3, poslušajte niz tekstova iz Etida za lijevu ruku. Detalje o posveti Lukačićeve jedine zbirke, Sacrae cantiones, doznajemo u tekstu intrigantna naslova Krimić među notama, a o zanimljivu životu Vinka Komnena autor piše u tekstu Vinko Komnen: jedan zibaldone i tri zalutala madrigala (1. veljače). Šurjak Wolfganga Amadeusa Mozarta, Jakob Haibel, živio je i radio u Đakovu, a u Hrvatskoj se čuva i dio njegove ostavštine o čemu Ennio Stipčević govori u eseju Mozartov šurjak u Đakovu. Osim toga, 8. veljače poslušajte i tekst Stari zagrebački lutnjist o zagonetnom Sagabriji. O djelovanju franjevca Gabriella Pulitija u Istri ranog 17. stoljeća čut ćemo u emisijama 15. i 22. veljače iz teksta Accademico armonico detto L'Allegro: Gabriello Puliti.

Uz tekstove slušamo glazbu skaldatelja o kojima je riječ, uz izbor iz bogate arhive Hrvatskoga radija. Donosimo i ulomke s najnovijih diskografskih ostvarenja hrvatske rane glazbe poput nagrađivanog nosača zvuka Adriatic Voyage koji su The Marian Consort pod ravnanjem Roryja McClearyja i The Illyria Consort pod vodstvom Bojana Čičića objavili prošle godine. 

Emisije se emitiraju utorkom u 22:30 na Trećem programu Hrvatskoga radija. Nakon toga dostupne su u Slušaonici ili na multimedijskom servisu HRTi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poslije zvuka

Poslije zvuka emisija je koja u formatu eseja uz dramaturški odabranu glazbu donosi najnovije tekstove vezane uz glazbu, kroz dugi niz neprekidnog emitiranja. Urednica ciklusa je Daria Hodnik Marinković.

Poslušajte u Slušaonici