Hrvatski radio

Treći program

Iz arhiva njujorškoga Metropolitana

16.02.2022.

10:07

Autor: Davor Schopf

default error photo

Iz arhiva njujorškoga Metropolitana (1. emisija)

HR 3, U svijetu opere, 17. 2. 2022., 13:30 – 14:30


U povodu 90. obljetnice izravnih radijskih prijenosa, od obale do obale, i širom svijeta.

Izravni radijski prijenosi iz Metropolitana počeli su na Božić 1931. godine Humperdinckovom operom Ivica i Marica, i danas se prenose milijunima slušatelja u četrdesetak zemalja.

U današnjoj emisiji mogu se čuti ulomci iz Verdijeve Aide, također u povodu 150. obljetnice praizvedbe opere, 25. prosinca 1871. u Kairu. Čut ćemo Franca Corellija, Ginu Cignu, Brunu Castagnu i Giovannija Martinellija, Zinku Milanov, Leontyne Price, Ljubu Welitsch i Roberta Merrilla, Gabriellu Tucci, Grace Bumbry i Jamesa McCrackena, Doloru Zajick i Paula Plishku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U svijetu opere i baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare pratimo događanja u opernom i baletnom životu u zemlji i inozemstvu. U intervjuima s umjetnicima i reportažama govorimo ne samo o hrvatskim, već i o inozemnim opernim kućama, festivalima i baletnim ansamblima. U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo portrete domaćih i inozemnih opernih umjetnika uz njihove najpoznatije interpretacije, a posebno obilježavamo važne obljetnice. Interpretacijama pojedinih pjevača najavljuju se premijerne izvedbe u hrvatskim opernim kućama. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici