Hrvatski radio

Treći program

Izazovi i fantazije vremena - Petrit Çeku

17.03.2022.

12:18

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Petrit Çeku

Petrit Çeku

Foto: Adthe Mulla / -

Putovi hrvatske glazbe ovoga petka ponosno ugošćuju sjajnog gitarsta Petrita Çekua koji nam predstavlja nove snimke hrvatskih partitura Ivana Padovca i Borisa Papandopula koje je snimio za Hrvatski radio.

Doznajemo i detalje o njegovom zvukopisu nagrađivanog filma Vera Dreams of the Sea  redateljice Kaltrine Krasniqi, te o posebnom nosaču zvuka koji će biti uskoro objavljen u počast preminulom gitaristu Goranu Listešu, čiju skladbu Omaggio a Marko Ruždjak  donosimo upravo sa tog CD-a Omaggio a Goran

Petrit Çeku u Majstorskom ciklusu HRT

Petrit Çeku u Majstorskom ciklusu HRT

Foto: Jasenko Rasol / HRT

U siječnju je nakon pandemijski uzrokovanih odgoda održan koncert na kojem je  Petrit Çeku ostvario izvedbu razigrane i duhovite Papandopulove Suite za gitaru i gudače, što je (kako bilježi izvještaj o koncertu)  bila je pak svojevrsna posveta Çekuovu profesoru Darku Petrinjaku koji ju je praizveo 1991., samo nekoliko dana nakon skladateljeve smrti, i to pod ravnanjem nedavno preminulog maestra Pavla Dešpalja, u tri navrata šefa dirigenta i počasnog šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a. Bio je ovo prvi put da Petrit Çeku, koji nerijetko ističe vrijednost hrvatskog stvaralaštva za gitaru, javno izvodi to djelo, no već ga je studijski snimio i tu snimku ćemo upravo čuti u emisiji. 

Kako je Petrit Çeku otkrio i snimio partiture varaždinskog gitarista i skladatelja Ivana Padovca (1800-1873), njegove zanimljive skladbe za gitaru solo, ali i dva Concertina koja će uskoro izvesti uz Varaždinski komorni orkestar, te njegove popijevke sa sopranisticom Marijom Kuhar Šoša, doznajemo uz odabir najnovijih snimki, a najavljujemo i koncert Tria Elogio koji će podsjetiti na hrvatskog skladatelja Nikšu Njirića (1927-2016) uoči njegova 95. rođendana skladbom Homagge à Sorkočević.

Neizostavna tema su i obrade različitih djela za gitaru ili gitarske sastave u čemu uspješno i sam Petrit Çeku ostvaruje nove repertoarne sastojke koncerata koje ostvaruje samostalno ili sa svojim Triom Elogio. Prisjetit ćemo se i antologijskih obrada Bachovih suita za violončelo koje je maestralno za gitaru obradio Valter Dešpalj, a  Petrit Çeku snimio za španjolskog nakladnika Eudora. 


Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici