Hrvatski radio

Treći program

Izazovi vremena - dirigent Tomislav Fačini

26.05.2022.

08:16

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Tomislav Fačini

Tomislav Fačini

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Tomislav Fačini, šef dirigent Zbora HRT-a, gost je emisije u kojoj razgovaramo o izazovima vremena tog ansambla koji je svečanim koncertom, ali i ukupnom promišljenom sezonom proslavio 80 godina od osnutka posvećujući posebnu pozornost upravo hrvatskoj literaturi.


Uz ulomke koncertnih izvedbi i studijskih snimaka osvrćemo se na proteklu sezonu i slavljenički koncert, tematiziramo izazove koje donose suradnje s hrvatskim suvremenim skladateljima, ali i priprema partitura glazbe prošlosti. Podsjetimo, ova je sezona donijela tri nove opsežne zborske skladbe - Srećka Bradića, Berislava Šipuša i Krešimira Seletkovića, a za obljetnički koncert prigodnu je skladbu napisao i sam šef dirigent Fačini. 


80 godina Zbora HRT-a, svečani koncert

80 godina Zbora HRT-a, svečani koncert

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Pozicija radijskih ansambla u cijeloj Europi je specifična, to je nešto što i danas živi, ponegdje je i drugačije transformirano. Posebnost tih ansambala je što prvenstveno njeguju glazbu svojega okružja, u našem slučaju hrvatsku glazbu, promoviraju suvremenu glazbu i predstavljaju živo tkivo javne ustanove kao što je HRT, koja na takav način, u kulturnom sektoru, daje nenadoknadivu komponentu.

Tomislav Fačini, šef dirigent Zbora HRT-a od 2017.

Tomislav Fačini za vođenje izvedbe Papandopulove Hrvatske mise primio je nagradu Milka Trnina, a Zbor HRT-a je uoči svečanog koncerta dobio posebnu povelju Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika.


Prvi počeci Zbora Hrvatske radiotelevizije sežu u 1941. godinu, kada je osnovan prvi zborski ansambl za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Zbor je prvi put javno nastupio 19. rujna 1941. u Hrvatskom državnom kazalištu zajedno s Orkestrom Hrvatske državne opere, a s orkestrom tadašnje Krugovalne postaje prvi put je zajedno nastupio 8. rujna 1942. pod ravnanjem Lovre pl. Matačića.

Prvi samostalni koncert Zbor je održao u Hrvatskom glazbenom zavodu 30. siječnja 1943. godine. Među značajnijim prvim dirigentima Zbora bili su Mladen Pozajić, Dragan Gürtl i Boris Papandopulo. Njihov su put nastavili šefovi dirigenti Slavko Zlatić, Sergije Rainis, Vladimir Kranjčević, kao i brojni gostujući dirigenti, među kojima se ističu Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Pavle Dešpalj, Nikša Bareza, Vladimir Kranjčević, Claudio Abbado, Lorin Maazel, Igor Markevič, Valerij Poljanski, Niels Schweckendiek, Marc Korovitch i mnogi drugi. 

Zbor HRT-a i dirigent Tomislav Fačini

Zbor HRT-a i dirigent Tomislav Fačini

Foto: Jasenko Rasol / HRT

Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u  Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici