Hrvatski radio

Treći program

Izazovi vremena - 100 godina Muzičke akademije u Zagrebu

24.02.2022.

11:29

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Animal Farm, opera basna Igora Kuljerića/ izvedba u Lisinskom

Animal Farm, opera basna Igora Kuljerića/ izvedba u Lisinskom

Foto: Inia Herenčić / KDVL promo

Putovi hrvatske glazbe ovoga petka otvaraju prostor razgovoru o stoljeću postojanja  Muzičke akademije u Zagrebu, povijesti ali i sadašnjosti te važne ustanove i izazovima koje joj donosi vrijeme. Gosti su dekan Igor Lešnik (koji je na Muzičku je akademiju u Zagrebu došao osnovati studij udaraljki), dirigent i skladatelj Mladen Tarbuk (koji dirigentski godinama priprema velike studentske produkcije), i muzikologinja Sanja Kiš Žuvela (prodekanica za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje) koja uređuje novu monografiju o Muzičkoj akademiji.


Muzička akademija u Zagrebu

Muzička akademija u Zagrebu

Foto: MUZA / promo

Nakon početnog sjajnog koncerta Simfonijskog orkestra MUZA  "Alumni 100" koji je 16. listopada prošle godine uz solistice Jadranku Gašparović i Martinu Filjak i program hrvatskih partitura (nekadašnjih profesora akademije) vodio kao svoj posljednji nastup Maestro Nikša Bareza (koji je nažalost preminuo u siječnju ove godine), i fantastičnog uspjeha izvedbe opere "Animal Farm" Igora Kuljerića  koji su studenti iznijeli u dvije večeri, nizom je koncertnih projekata Muzička akademija nastavila puniti koncertni život Zagreba izvrsnim programima predstavljajući odjele, ali istovremeno održavajući i svoje uobičajene koncertne cikluse.


Detaljni popis događanja možete naći na odličnoj web stranici događanja Muzičke akademije
Pokus za koncert "Alumni 100" / Simfonijski orkestar MUZA, maestro Nikša Bareza, 16. listopada 2021.

Pokus za koncert "Alumni 100" / Simfonijski orkestar MUZA, maestro Nikša Bareza, 16. listopada 2021.

Foto: Bojan Haron Markičević / promo MUZA

Kako se studentsko-akademski život udomaćio u novoj zgradi, koji su problemi s kojima se taj pogon suočava, kako je Muzička akademija uključena u međunarodne projekte, te kako su prošli prvi susreti s Muzičkom akademijom naših gostiju, doznajemo u emisiji uz ulomke koncerta i izvedbe opere. 


Iz radijske arhive priključujemo kratke ulomke dokumentarca o Muzičkoj akademiji koji je bio ostvaren uz 80. obljetnicu, te o projektu EUphony 2016, kao i radiopisne vinjete o novoj zgradi koje su 2015. ostvarili tadašnji studenti muzikologije za posebnu emisiju "Zgrada s pogledom" u našem ciklusu. Muzička akademija u Zagrebu

Muzička akademija u Zagrebu

Foto: MUZA / promo

Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su petkom 11-13 na Trećem programu a potom je emisija dostupna u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici