Hrvatski radio

Treći program

Izazovi vremena - glazbeni noviteti

10.03.2022.

13:05

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Flautistica Tamara Coha Mandić i harfistica Diana Grubišić Ćiković

Flautistica Tamara Coha Mandić i harfistica Diana Grubišić Ćiković

Foto: Maja Hrnjak / Cantus promo

Glazbene novitete u izazovima vremena ovoga petka u Putovima hrvatske glazbe predstavljaju glazbenice Tamara Coha Mandić i Diana Grubišić Ćiković sa njihova novog albuma I colori, dok nam skladatelj Ivan Božičević predstavlja novi album LP Duo plays Božičević i nagrađenu skladbu Willows are Green, Flowers are Crimson. 

Premijerno ćemo emitirati Toccatu koju je Vlado Sunko napisao za Splitski gitaristički kvartet uz njihovu obljetnicu. 

Gotovo dvadeset godina glazbeničke suradnje flautistice Tamare Coha Mandić i harfistice Diane Grubišić Ćiković donijelo je i novih skladbi koje su hrvatski skladatelji pisali upravo za njih, neke su se našle i na najnovijem nosaču zvuka koji je objavljen pod naslovom I colori . Naslov je to skladbe koju je Petar Obradović napisao za njih, a uz djela Davora Bobića, Zorana Novačića, Tomislava Uhlika i Ive Josipovića zaokružuje se cjelina albuma hrvatske glazbe uz dvije partiture Zvonimira Markovića i Ivane Lang iz  prošloga stoljeća. 

Zaigrane boje zvukova i  razigrani zvukovi boja označuju drugi album dviju umjetnica koje za svoje koncertne nastupe uvijek pomno biraju rasporede. 


Ivan Božičević

Ivan Božičević

Foto: UKS promo / -

Desetgodišnja suradnja skladatelja (ali i pijanista i orguljaša) Ivana Božičevića s fanstastičnim klavirskim LP Duom nedavno je dobila i svoje izdanje jednostavnog naslova:    LP Duo plays Božičević  koje donosi prerade ranijih komornih skladbi upravo za klavirski duo, ali i nova djela koja je za vrhunske pijaniste Sonju Lončar i Andriju Pavlovića napisao Božičević. I tako uz Sustainable Development, Spring Passes, pa Thousand Pines, One Moon   i Shaken from a Crane's Bill, album predstavlja Ariel  i  Horloges Solitaires.
 

Jedinstveni skladateljski rukopis Božičevića i povezanost uz japansku umjetnost pjesništva, na ovom (već) petom autorskom albumu obogaćen je i njegovim bilješkama o skladbama koje daju precizan uvid. U razgovoru koji smo s Božičevićem snimili u Splitu prošloga tjedna doznajemo i o uzbudljivoj nagrađenoj skladbi Willows are Green, Flowers are Crimson za čembalo i računalno kontrolirane hiperorgulje koja je praizvedena u Amsterdamu u kultnome   Orgelparku .

Splitski gitaristički kvartet i skladatelj Vlado Sunko

Splitski gitaristički kvartet i skladatelj Vlado Sunko

Foto: privatna / -

U Splitu, u predivnoj dvorani Hrvatskog doma snimljena je posebno napisana  Toccata koju je Vlado Sunko posvetio Splitskom gitarističkom kvartetu za njihovu desetu obljetnicu. Koncertna će praizvedba biti 8.04., a u nedjelju će na svojem YouTube kanalu premijerno predstaviti video. Putovi hrvatske glazbe ovoga petka radijski ostvaruju praizvedbu skladbe audio snimkom. Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisiju možete potom pronaći u Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici