Hrvatski radio

Treći program

Izazovi vremena i stilova - Ivana Kiš, Lado Electro

07.04.2022.

11:22

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Ivana Kiš

Ivana Kiš

Foto: Roy Shapira / privatna

Dvadeset godina u izazovu vremena za skladateljicu Ivanu Kiš od njezina diplomskog rada Zaljubljeni akrobat, a dvadeset godina i za osebujni glazbeni dvojac LADO Electro, ovoga petka u emisiji Putovi hrvatske glazbe  otvaraju teme recentnih ostvarenja i uspjeha. Ivana Kiš

Ivana Kiš

Foto: Roy Shapira / privatna

Ivana Kiš nam stiže iz Izraela gdje već 15 godina živi i radi - u razgovoru doznajemo novosti uz skladbe praizvedene prošle godine na Muzičkom biennalu Zagreb  (Jedan, za čembalo i elektroniku) i koncertnom gostovanju Cantus ansambla u Ljubljani (na na na na), te nedavnopromovirani CD (odnosno DVD)  Supertramp's Journal za gitaru i video.  

O utjecajima i prožimanjima vizualnog i scenskog, te podsjećanje i na jedan biennalski projekt Noćna vožnja, donosimo i snimke s prošlogodišnjeg nosača zvuka Borić / Čop / Kiš 40  koji je objavio autorski koncert triju skladateljica, a dvije je skladbe Ivane Kiš tumačio Cantus ansambl pod ravnanjem Berislava Šipuša - Unreparable 7-minute study (about the possibility of not getting to the right place in the right time)  i Lamentation (is when grief pours out).

 

Razvijanje autorsko-izvođačkog povjerenja Ivana Kiš u svojoj glazbi vodi korak dalje, ostavljajući mnogo slobode za odlučivanje, za dodavanje važnog interpretova sloja tumačenja i razumijevanja glazbe, koji je ponekad pri recepciji i odlučujući.

Karolina Rugle, knjižica CD-a

Jedinstven i osebujan zvuk koji su osmislili i ostvarili LADO Electro, točnije naš sugovornik Hrvoje Crnić Boxer i ladovac Boris Harfman, već je 20 godina  svježa i intrigantna pojava u hrvatskom prostoru glazbe. Kako je označila jedna kritika nakon sjajnog recentnog koncerta u Tvornici krajem ožujka to je "inducirana sinestezija oka i uha". 

Album 2.0 Memorabilium nosi potencijale hitova koji se i odvajaju od matičnog izdanja u atraktivnim singl izdanjima i video brojevima. 

Ovom prilikom uz izjave Hrvoja Crnića Boxera dajemo kratki uvid u dvadesetogodišnji projekt koji je obljetnicu proslavio nastupom u Dubaiu na izložbi EXPO 2020, te koncertom u Tvornici kulture u Zagrebu, te u Šibeniku u Kući umjetnosti Arsen - o tome kako je sve počelo, koliko je bitna vizualnost i nagrade, te što je upravo u planu dvojca koji djeluje i pod imenom  Folklorelektro.


Zvuk LADO Electra u cjelini smjesta prepoznatljiv i glazbeno unikatan, svaki je broj s albuma osebujan fraktal, prožet kreativnim bespućem elektroničkih zvukova i stoljećima starim slojevima povijesti komprimiranim u narodnu pjesmu.

Dora Dunatov, glazba.hr

Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u  Slušaonicigdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Europski mozaik

Hrvatska umjetnička solo popijevka 2

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici