Hrvatski radio

Treći program

Izazovi vremena - skladatelj i dirigent Ivan Josip Skender

28.04.2022.

15:54

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Ivan Josip Skender

Ivan Josip Skender

Foto: Matej Grgić / promo

Skladatelj i dirigent Ivan Josip Skender ovoga petka u emisiji gostuje uz praizvedbe koje su obilježile njegovu prošlogodišnju 40. životnu obljetnicu, te ekskluzivno predstavljanje autorskog nosača zvuka koji će biti uskoro objavljen. 


O rasporedu vremena svojih glazbenih gravitacija - između skladateljskog, dirigentskog i pedagoškog rada, o suradnji s umjetnicima koji izvode njegovu glazbu ali i umjetnicima čiju glazbu on oblikuje u interpretaciji, te o odabiru djela za prvi autorski CD, doznajemo u emisiji koju ćemo zaključiti najavom zanimljivog subotnjeg koncerta u Puli koji predstavlja djela Franza Lehara pisana upravo za njegova službovanja u Puli, a zadnji put izvođena prije 120 godina.


Ivan Josip Skender

Ivan Josip Skender

Foto: Vedran Metelko / promo

Varaždinski svestrani glazbenik Ivan Josip Skender (1981.)  upisao je 1997. godine Muzičku akademiju kao najmlađi (ikada) student kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i to u klasi profesora Željka Brkanovića, a dirigiranje je upisao 2 godine kasnije u klasi profesora Vjekoslava Šuteja, usavršavao se na seminarima i radionicama dirigiranja te završio poslijediplomski studij u Beču kod profesora Uroša Lajovica. 

Skladateljske nagrade dobiva još kao student, a istaknuto mjesto u opusu ima opera za djecu Šuma Striborova praizvedena na Muzičkom biennalu Zagreb godine 2011. -  u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci gdje je ostvareno čak 27 izvedbi. 

Kao dirigent surađuje s brojnim ansamblima i orkestrima, nekoliko je godina bio angažiran u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a stalni je dirigent  Cantus ansambla s kojim je ostvario brojne praizvedbe i izvedbe suvremene hrvatske literature, ali i one iz 20. stoljeća. 

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je docent na odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke. 

Prošle je godine Skender uz 40. rođendan imao dvije praizvedene skladbe - (Anti)pop sketches za Cantus ansambl, koja će se naći na novome nosaču zvuka, te mu je Zagrebački kvartet na Glazbenoj tribini u Osijeku praizveo Treći gudački kvartet

Uz te skladbe predstavljamo i Skenderov odabir djela za prvi autorski nosač zvuka na kojem će se naći Poema (za milanolo), Circles (za udaraljke i klarinet), Introductions za Alisios Cameratu (koja je objavila djelo na svojem istoimenom albumu), potom udaraljkaški White Line Fever, te Rush za ansambl i nagrađena orkestralna Phantasmagoria. 

U emisiji ćemo čuti i Skenderova recentna tumačenja suvremene hrvatske glazbe koja je ostvario sa Cantus ansamblom i Zagrebačkom filharmonijom.  


Franz Lehar (rođen 30. 04. 1870.)

Franz Lehar (rođen 30. 04. 1870.)

Foto: classicfm / promo

A jedan je poznati operetni skladatelj prvo bio dirigent, kapelnik, i nekoliko godina djelovao u Puli - upravo će za 152. rođendan Franza Lehára u Puli biti ostvaren posebni koncert koji nam kratko na kraju emisije najavljuje muzikologinja Lada Duraković.

Koncert Lehár u Puli sastavljen je od njegovih skladbi iz pulskog perioda, a u izvedbi sudjeluju Sofija Cingula, Marija Kuhar Šoša, Sandro Vešligaj, Elda Krajcar Percan, Puhački orkestar grada Pule pod ravnanjem Branka Okmace i Valter Roša. 

Na programu koncerta će se naći i simfonijska poema Il Guado koju je Lehár skladao upravo u Puli. 

 

Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u Slušaonici   gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

5 dana

Europski mozaik

Hrvatska umjetnička solo popijevka 2

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici