Hrvatski radio

Treći program

Izazovi vremena - violončelist Vid Veljak, skladatelj, orguljaš i pedagog Ante Knešaurek

02.03.2022.

08:15

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Vid Veljak

Vid Veljak

Foto: Marin Franov / Novalis festival promo

Putovi hrvatske glazbe ovoga petka predstavljaju neka od nominiranih izdanja i djela ovogodišnjeg Porina, ali i skladbe užeg kruga nagrade  Slavenski - naši su gosti: mladi violončelist Vid Veljak u prvome dijelu emsije, te skladatelj, orguljaš i pedagog Ante Knešaurek u drugome dijelu.


Mladi je violončelist Vid Veljak (1996.) svojim recentnim albumom  Resonance(s) osvojio čak četiri nominacije za nagradu Porin. Skladbe Krešimira Seletkovića i Frane Đurovića za violončelo i elektroniku već smo bili predstavili uz skladatelje, a mladi će nam čelist predstaviti i druga djela na albumu - Sare Glojnarić, Borisa Papandopula i Berislava Šipuša te objasniti njihov izbor. Predstavit ćemo i dvije skladbe koje je mladi violončelist praizveo u  virtualnome koncertu prošlog izdanja Muzičkog biennala Zagreb - skladatelja Mladena Tarbuka i Borisa Jakopovića.  

 

Skladba Mora Sare Glojnarić nominirana je za najbolju u kategoriji nagrade Porin, a skladba Alliages II Borisa Jakopovića u užem je izboru pet skladbi za nagradu Slavenski - upravo su u tim su nominacijama odnosno užem izboru i dvije skladbe Ante Knešaureka: Koncert za kvartet saksofona i gudače te San - concertino za bajan i komorni ansambl. Uz razgovor o objema skladbama, Knešaurek nam govori o udžbeniku Harmonija koji je dovršio, te o jednom zanimljivom nosaču zvuka objavljenom prije 4 godine koji je donio njegov koncert orguljskih improvizacija na umjetnička djela hrvatskih slikara sa MBZ-a 2017. godine.


Ante Knešaurek

Ante Knešaurek

Foto: privatna / -

Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su petkom od 11-13, a potom je emisija dostupna u  Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici