Hrvatski radio

Treći program

Izravni prijenos Otvorenja 69. Splitskog ljeta na Trećem programu Hrvatskoga radija

14.07.2023.

15:09

Autor: Zrinka Matić

Peristil, Tosca, Domagoj Dorotić

Peristil, Tosca, Domagoj Dorotić

Foto: HNK Split / -

14. srpnja kao i svake godine rezerviran je za posjet veličanstvenoj otvorenoj opernoj pozornici na Peristilu u Splitu. U izravnom prijenosu koji počinje u 20.45 možete pratiti otvorenje 69. Splitskog ljeta i premijeru opere Tosca Giacoma Puccinija. 

Otvorenje 69. Splitskog ljeta ove godine je u znaku Puccinija i njegovog dramskog remek-djela, opere Tosca.

Opera Tosca vodi nas u u Rim, na samom početku 19. stoljeća, u kojemu se očekuje provala Napoleona, koju jedni željno iščekuju, a na toj strani je i glavni protagonist – slikar Mario Cavaradossi, koji prihvaća revolucionarne ideje. S druge strane je antagonist opere, barun Scarpia, načelnik policije papinskoga Rima (u to vrijeme pod kontrolom Napuljskoga kraljevstva), čiji žbiri u Rimu provode teror i pred kojim drhti čitav Rim. Tosca pristaje uz ljubav, uz Marija Cavaradossija, ali to će Scarpiji biti samo dodatni poticaj da uništi Cavaradossija, jer Toscu želi za sebe.

U sam osvit nove političke situacije, Napoleonove pobjede, njegovi zagovornici – Cavaradossi i Tosca gube, ne dočekavši zoru novog poretka. Neće preživjeti ni Scarpia, jer nije prepoznao dostojnog protivnika u Tosci.

Puccinijev prodor u verizam, s kompleksnim dijalozima i prekrasnim arijama, ponad kompleksnog, leit-motivima ispresijecanog i prožetog gusto skladanog orkestra, opera Tosca od samih je početaka omiljena kod publike, iako je tijekom cijelog 20. stoljeća kod niza kritičara nailazila na nerazumijevanje, koji nemaju senzibilitet za novu i sasvim jedinstvenu vrstu opernog jezika, izraza, svijeta, atmosfere, koje Puccini uvodu u operu, ne samo nasuprot Verdijevu nasljeđu, već i nasuprot austro-njemačkoj opernoj tradiciji.

Galerija
Luciano Batinić-Scarpia, Zbor HNK Split, Foto: HNK Split/-
Kristina Kolar-Tosca, Domagoj Dorotić-Cavaradossi, Foto: HNK Split/-

Opera Tosca na otvorenom je u Splitu bila samo jednom, kada je izvedena u sklopu prvog Splitskog ljeta, prije 69 godina. Večeras je se izvodi u režiji Gorana Golovka, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, a u trolistu glavnih uloga su hrvatski operni prvaci – nacionalna prvakinja sopranistica Kristina Kolar u naslovnoj ulozi, uz nju prvak zagrebačke opere tenor Domagoj Dorotić, kao Cavaradossi, te nacionalni prvak bas Luciano Batinić u ulozi Scarpije. U nizu manjih uloga bit će Mate Akrap – Angelotti, Bože Župić - Crkvenjak, Roko Radovan – Spoletta, Felipe Čudina – Sciarrone, Tea Požgaj – Pastir, te Zbor Opere HNK Split, koji je pripremio Veton Marevci, i Orkestar Opere HNK Split, s koncertnim majstorom Valterom Lovričevićem. 

Galerija
Peristil, Tosca, Božo Župić (Crkvenjak), mali zbor, Foto: HNK Split/-
Peristil, Tosca, Kristina Kolar, Foto: HNK Split/-

U sklopu prijenosa tijekom dvije stanke donosimo razgovore s umjetnicima, a uoči ceremonije otvorenja 69. Splitskog ljeta, od 20.45 emitiramo razgovore s novim intendantom Splitskog ljeta i HNK Split, Vickom Bilandžićem, te novom ravnateljicom glazbenog dijela programa Splitskog ljeta i ravnateljicom Opere HNK Split, Ivanom Srbljan. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 dana

Tri mezzosoprana

Marijana Radev, Nada Puttar Gold, Biserka Cvejić

Vezani sadržaj

Emisija

Otvorenje Splitskog ljeta - izravni prijenos

Otvorenje jednog od hrvatskih najstarijih i najreprezentativnijih nacionalnih festivala, ujedno je i velik događaj za opernu publiku – svake godine 14. srpnja Peristil ili neki drugi otvoreni prostor grada Splita postaje ambijentalnom pozornicom iščekivanih opernih premijera.

Poslušajte u Slušaonici