Hrvatski radio

Treći program

Kraljevska mala prodaja pogleda na svijet - Frano Đurović

10.02.2022.

08:54

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Frano Đurović

Frano Đurović

Foto: Anastazija Vržina / promo

Gost emisije Putovi hrvatske glazbe ovoga petka 11. 02.  svestrani je skladatelj i pedagog Frano Đurović koji nam predstavlja recentne praizvedbe i izvedbe kojima je glazbom obilježio prošle godine životnu 50. obljetnicu.

Od trombona do tambura, od klavira i elektronike do klavirskog dua i ansambla - uz razgovor o pripremama za dodjelu glazbene nagrade Porin. Danas svaki balavac ima 50 godina, hehe, osjećam se isto kao i s 19 - jedine stvarne razlike su pojačan osjećaj odgovornosti i što bih volio živjeti na osami, što dalje od ljudi.

Frano Đurović, o svojih 50 godina

Ako bismo cijelu godinu promatrali kao svojevrsni autorski koncert, od praizvedbe Koncerta za klavir i elektroniku na prošlogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb, do izvedbe skladbe Ribanje i žensko prigovaranje za proslavu 80. obljetnice Tamburaškog orkestra HRT-a, otvaramo zanimljiv luk komornih djela koja uz duhovite naslove svjedoče o sadašnjici skladateljskog izričaja svestranog Frane Đurovića.


Solističke skladbe za trombon i klavir, potom klavirski duo, komorni sastav pet tambura i klavir u "tercnoj vezi", pa "lako nedjeljno jutro" za ansambl Synchronos i jedna ranija skladba na novom nosaču zvuka violončelista Vida Veljaka zaokružuju ovaj pregled stvaralaštva autora koji je ovih dana u pripremama dodjele glazbene nagrade Porin kao predsjednik upravnoga odbora. 

Narudžba mi je super stvar, kad imam jasan termin predaje materijala - završit ću na vrijeme. Deadline je najbolja inspiracija.

Frano Đurović, narudžbe i nadahnuća

Pedagoški rad Frano Đurović na Muzičkoj akademiji u Zagrebu od nedavno proširuje i klasom u smjeru primjenjene kompozicije, a za veliki projekt očuvanja hrvatske filmske glazbe u produkciji HRT-a, ostvario je orkestralne aranžmane filmskih zvukopisa koje su pisali Papandopulo, Adamič, Simović i Bombardelli.


Frano Đurović

Frano Đurović

Foto: Anastazija Vržina / promo

Putovi hrvatske glazbe na Trećem programu HR su petkom 11-13 uživo, a potom se mogu pronaći u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici