Hrvatski radio

Treći program

Kratke priče Danija Bošnjaka

03.02.2022.

08:13

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Dani Bošnjak, koncert za MBZ

Dani Bošnjak, koncert za MBZ

Foto: Vedran Metelko / MBZ promo

Svestrani flautist Dani Bošnjak ovoga petka u emisiji Putovi hrvatske glazbe predstavlja svoj novi nosač zvuka Fabliau. Glazba Kelemena, Detonija, Palanovića, Berdovića i Vlaheka za flaute, te Matišića i Tudora za flaute i klavir dio su opsežnog i dragocjenog hrvatskog repertoara koji Bošnjak njeguje, a dio je bio uvršten i na posebnom koncertu za Muzički biennale Zagreb.


Uz pijanisticu Tereziju Cukrov, koja ga prati umjetnički i životno, Dani Bošnjak je ostvario i zanimljiv koncertni ciklus Glazba može promijeniti svijet  iz kojeg donosimo ulomke.  


 

Fabliau

Fabliau

Foto: Bojan Gagić / Cantus

Sve skladbe na ovome nosaču zvuka dio su neke moje meditacije kroz koju plovim u posljednje vrijeme... odlučio sam da ću se u samostalnom djelovanju okrenuti isključivo kompozicijama hrvatskih autora...

Dani Bošnjak

Zanimljiv i jedinstven niz hrvatskih skladbi koje je solistički ili u različitim sastavima interpretirao Dani Bošnjak pokazuju njegov umjetnički angažman u svakoj partituri, kreacije novih svjetova flautističkih zvukova i mogućnosti, a izbor skladatelja i suradnja s njima su uvijek zanimljive (i ne samo kratke) priče. 

Motivacije i susreti sa skladateljima, izbor partitura, nove mogućnosti i uvjeti muziciranja i koncertnog života, te niz koncerata koje je s kolegama ostvario u sobi 5 Hrvatskog glazbenog zavoda teme su emisije ovoga petka. 

Dani Bošnjak

Dani Bošnjak

Foto: MBZ promo / -

U program prošlogodišnjeg Muzičkog biennala Zagreb Dani Bošnjak je bio uključen koncertom koji je snimljen u jedinstvenom prostoru gornjogradskog Meštrovićeva ateliera u Zagrebu. 

Sada se najviše bavim improvizacijom i znam da je to budućnost.. za mene je to ultimativna i jedina forma i glazbeni izraz koji prikazuje tebe i ono što stvaraš..

Dani Bošnjak

Emisija Putovi hrvatske glazbe u petak uživo na Trećem od 11 do 13 sati, a poslije dostupna u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici