Hrvatski radio

Treći program

Ljepota glazbina vremena - in memoriam Davorin Kempf

20.01.2022.

19:12

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Davorin Kempf (1947-2022)

Davorin Kempf (1947-2022)

Foto: Siniša Uštulica / -

Posebnu emisiju ciklusa Putovi hrvatske glazbe posvećujemo jednome od najvažnijih hrvatskih suvremenih umjetnika koji je iznenada preminuo prošloga tjedna - akademiku Davorinu Kempfu (1947-2022), skladatelju, pedagogu i muzikologu. 

Iz naše arhive emisija donosimo ulomke razgovora, a o Davorinu Kempfu kao učitelju, skladatelju i kolegi govore nam Krešimir Seletković, akademik Zoran Juranić, Anđelko Krpan, Mia Elezović i Vlasta Gyura Pičulin.  

Davorin Kempf

Davorin Kempf

Foto: NPHOTO / -

Erudit širokih pogleda i osoba dubokih i čvrstih uvjerenja koje je dosljedno primjenjivao u svom životu i radu, Davorin Kempf diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu klavir, dirigiranje i kompoziciju, a potom se usavršavao u Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon Šulekove klase kompozicije usavršava se kod Milka Kelemena i Erharda Karkoschke u Stuttgartu, Mauricia Kagela, Joachima Blumea i Hansa-Ulricha Humperta u Kölnu, postiže magisterij na Sveučilištu u Iowi u Sjedinjenim Američkim Državama te doktorat u Berlinu kod znamenitog njemačkog muzikologa dr. Albrechta Rietmüllera. Njegov je opus riznica vrhunskih djela koje odlikuje jasnoća ideje, promišljenost realizacije i visoki zahtjevi interpretima. Kempf je dobitnik brojnih nagrada i priznanja za skladbe ili životno djelo, a svoje je znanje od 1977. prenosio studentima na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, sve do umirovljenja odgojio je i nekoliko skladatelja u svojoj kompozicijskoj klasi. 


Bio je član Hrvatskog društva skladatelja, te doživotni član i zastupnik (deputy governor) u American Biographical Institute Research Association. Deset godina je bio član Njemačkog društva za elektroakustičku glazbu. Od 2016. bio je član suradnik, a od 2018. godine redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Glazba se rađa u duhu, a ideje koje crpimo iz svoje unutrašnjosti, sa svim odrazima kojima niti ne možemo prepoznati izvore, filtriraju se kroz našu osobnost.

Davorin Kempf

Skladbe Kempfova velikog opusa često su uvrštavane u koncertni repertoar u Hrvatskoj i inozemstvu te uvrštavane u različite radijske i televizijske programe. Bio je rezidencijalni skladatelj Zagrebačke filharmonije tijekom dviju koncertnih sezona (2012. do 2014.), a djelovao je i kao član stručnih povjerenstava glazbenih natjecanja te bio umjetnički ravnatelj Požeških orguljaških večeri. Objavljivao je u stručnim glazbenim i muzikološkim časopisima, autor je više glazbenih emisija za Hrvatski radio, a držao je i predavanja o glazbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Zvukolik, Davorin Kempf

Zvukolik, Davorin Kempf

Foto: - / -

U moju glazbenu poetiku „ukomponirana“ je i težnja za ljepotom. Ljepota, dakako, ima više lica i nije ju moguće jednoznačno odrediti, ali bez njenog ozračja glazba mi je kao umjetnost nezamisliva

Davorin Kempf

U posebnoj emisiji posvećenoj Davorinu Kempfu tek dotičemo neke od detalja koje nude tragovi velikog umjetnika. 

On je glazbu osjećao, mislio i intenzivno u njoj i s njome živio. 


Petak 21. siječnja na Trećem programu 11-13 a potom u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici