Hrvatski radio

Treći program

Mak Murtić - izazovi vremena i različitih svjetova

16.12.2021.

10:14

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Mak Murtić

Mak Murtić

Foto: Fisnik Dobreci / -

Skladatelj i glazbenik Mak Murtić na izmaku uzbudljive i vrlo produktivne godine u emisiji Putovi hrvatske glazbe ovoga petka donosi glazbu i iskustva različitih svjetova. 

Od jedinstvenog glazbenog obilježavanja stote obljetnice rođenja (djeda) slikara Ede Murtića u sklopu izložbe "Nova apstrakcija", do glazbe u recentnim filmskim ostvarenjima, istraživanjima tradicijskih slojeva, putovanjima i praizvedbama od Cipra do Kanade.

Zanimljivo sudjelovanje na ovogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb, snimanja, nastupi i novi izazovi pandemijskog vremena uz vlastite ansamble "Mimika", "Živa voda" ali i druge za koje piše, otvara svjetove Maka Murtića koji se prepliću, nadopunjuju i otkrivaju višefasetnu glazbeničku osobnost. 

Mak Murtić / Mimika

Mak Murtić / Mimika

Foto: Dinko Doringo / -

Istražujući najdublje tradicijske slojeve, slažući apstrakcije i improvizacije ansamb(a)la, prateći filmske izričaje ali i pišući za dječje svjetove, Mak Murtić je od prošlogodišnjeg Rođendana umjetnosti (17. siječnja 2020.) kada je sa svojim orkestrom Mimika bio uključen u Euroradijski projekt kao predstavnik Hrvatskog radija, proputovao i doslovnim krajolicima i onim imaginarnim koje sam stvara. Glazba uz nijemi film "Stranice ludila", beskonačna gozba na izmišljenom mediteranskom otoku u novoj glazbi "Altur Mur", glazbe za dokumentarce, koncerti i snimanja, novo "Procession de la foret d'automne" praizvedeno u Kanadi, ljetna praizvedba skladbe "Telos" koja je (zbog kiše u Zagrebu) ostala bez traga u snimci - mozaik vremena mladoga skladatelja koji ćemo predstaviti u emisiji u petak 17. 12. na HR3 od 11 do 13. 


Mak Murtić, Soiree salon, Quebec

Mak Murtić, Soiree salon, Quebec

Foto: Marie-José Lemieux / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici