Hrvatski radio

Treći program

Orkestar Les Siècles svira Saint-Saënsa u Subotnjoj matineji

28.01.2022.

13:03

Autor: Dario Poljak

Orkestar Les Siècles

Orkestar Les Siècles

Foto: Holger Talinski / lessiecles.com

Povijesno obaviještene izvedbe djela 19. stoljeća postale su uobičajene, no ništa nije uobičajeno, a kamoli monotono u sviranju orkestra Les Siècles pod ravnanjem njegova utemeljitelja François-Xaviera Rotha.

Prošla kalendarska godina protekla je u znaku obilježavanja 100. obljetnice smrti velikana francuske glazbe, Camillea Saint-Saënsa. Rezultat toga je i snimka koju njegove 3. simfonije takozvane Orguljske i 4. klavirskog koncerta koju su uz sjajni orkestar Les Siècles pod ravnanjem François-Xaviera Rotha ostvarili orguljaš Daniel Roth, odnosno pijanist Jean-François Heisser. A prije toga u izvedbi tog orkestra donosimo Berliozovu uvertiru Slobodni suci.

Od francuske glazbe nećemo otići daleko ni u nastavku emisije pa ćemo tako čuti skladbu L'air de rien francuskoga pijanista i skladatelja Baptistea Trotignona s njegova albuma Anima koji je objavio za etiketu Alpha. Inspiraciju glazbom na koju je naišao za boravka u SAD-u, Antonín Dvořák pretočio je u tematski materijal u nekima od svojih djela, kao što je 12. gudački kvartet u F-duru, op. 96 Američki. Sasvim drukčiju inspiraciju imao je Benjamin Britten u skladanju opere Gloriana o Elizabeti I., a iz koje ćemo čuti četverostavačnu Simfonijsku suitu. Brittenov suvremenik Ennio Morricone iz svojih je djela također načinio suite, pa ćemo tako čuti Suitu Sergia Leonea u kojoj je solist violinist Marco Serino. Na kraju emisiju zaokružujemo suvremenom glazbom norveškoga jazz-saksofonista Mariusa Neseta koji nastupa uz Bergensku filharmoniju u izvedbi skladbe A Day in the Sparrow’s Life.

Nakon emitiranja, Subotnju matineju poslušajte u našoj Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici