Hrvatski radio

Treći program

Pelléas i Mélisande iz Barcelone

01.04.2022.

12:39

Autor: Dario Poljak

Pelléas i Mélisande u Gran Teatre del Liceu (2022.)

Pelléas i Mélisande u Gran Teatre del Liceu (2022.)

Foto: David Ruano / Gran Teatre del Liceu

Jedina opera Claudea Debussyja, Pelléas i Mélisande u novoj produkciji iz Barcelone ove subote, 2. travnja 2022. od 19 sati na HR3.

Operna umjetnost koja je obilježila fin-de-siècle bila je doista raznolika i heterogena. Skladatelji bi se uglavnom priklanjali dvama "taborima" opere 19. stoljeća - talijanskome (verdijanskome) i njemačkome (wagnerijanskome). No francuska je opera pokazivala vlastite osobitosti, a među njima je svoje mjesto pronašao i Claude Debussy koji je svoju osebujnu skladateljsku poetiku primijenio i u svojoj jedinoj operi Pelléas i Mélisande. Nastala je inspirirana istoimenom dramom Mauricea Maeterlincka, od kojega je Debussy preuzeo doslovan tekst i prekrojio ga u libreto prema vlastitim željama i potrebama.

Gran Teatre del Liceu u Barceloni ove je sezone predstavio svoju novu produkciju, čija je predstava održana 8. ožujka zabilježena i mikrofonima Španjolskoga radija, a zahvaljujući Opernoj sezoni Euroradija čut ćemo je ove subote, 2. travnja 2022. u Operi na Trećem. Riječ je o produkciji u kojoj se ističu brojna zvučna imena svjetskih opernih pozornica.

Nastupaju:

Arkel, kralj Allemonda — Franz-Josef Selig, bas

Geneviève, Pelléasova i Golaudova majka — Dame Sarah Connolly, mezzosopran

Pelléas, Arkelov unuk — Stanislas de Barbeyrac, bariton

Golaud, također Arkelov unuk — Simon Keenlyside, bariton

Mélisande — Julie Fuchs, sopran

Liječnik — Stefano Palatchi, bas

Yniold — Ruth González, sopran

Zbor Gran Teatrea del Liceu pripremila je Conxita García

Orkestar Gran Teatrea del Liceu

Josep Pons, dirigent

Operu možete čuti u subotu, 2. travnja 2022. na Trećem programu Hrvatskoga radija s početkom u 19 sati. Nakon emitiranja, opera će biti dostupna u Slušaonici u trajanju od 7 dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Opera na Trećem

Subotnja večer rezervirana je za operu uz atraktivni program iz najelitnijih svjetskih opernih kuća. Svakog tjedna možete uživati u izvedbama iz milanske Scale, Metropolitan Opere, pariške Opere, Bečke državne opere i mnogih drugih.

Poslušajte u Slušaonici