Hrvatski radio

Treći program

Sir Simon Rattle u ciklusu suvremene glazbe Musica Viva

18.01.2022.

21:43

Autor: Izlog sadašnjice, Iva Lovrec Štefanović, Karolina Rugle

Sir Simon Rattle - budući šef dirigent Simfonijskog orkestra Bavarskog radija

Sir Simon Rattle - budući šef dirigent Simfonijskog orkestra Bavarskog radija

Foto: Ackermann / BRSO

Izlog sadašnjice donosi ulomke koncerata kojima je Sir Simon Rattle, budući šef-dirigent Simfonijskog orkestra Bavarskoga radija, debitirao u jedinstvenom koncertnom ciklusu Musica Viva posvećenog suvremenoj glazbi. 


Srijeda 19. siječnja u 20 sati na HR3, a potom u Slušaonici.Kožena, Rattle, Adamek

Kožena, Rattle, Adamek

Foto: promo / BR

Koncerti Simfonijskog orkestra Bavarskog radija pod ravnanjem Sir Simona Rattlea održani su bez publike 6. ožujka 2021. uz internetski prijenos, a donijeli su interpretacije djela Oliviera Messiaena, Henrya Purcella te dvije skladbe suvremenih skladatelja koje ćemo predstaviti - novo naručeno djelo češkog skladatelja Ondřeja Adámeka Where are You koje je orkestar praizveo uz solisticu Magdalenu Koženu, a potom skladbu in vain austrijskog skladatelja Georga Friedriha Haasa koja je napisana 2000. godine, a tom je prilikom imala prvu izvedbu u Münchenu.


Novo djelo češkog skladatelja i dirigenta Ondřeja Adámeka (1979.) Gdje si ti naručio je upravo Bavarski radio za ovaj ciklus, ali i Londonski simfonijski orkestar (kojem je Rattle trenutno šef-dirigent). Djelo otvara jednostavno ali i veliko pitanje o postojanju Boga - i počinje upravo kako počinje i Biblija:  Riječ je početak i kraj opsežne skladbe za mezzosopran i orkestar pisane za Magdalenu Koženu i SO Bavarskog radija. Sir Simon Rattle na pokusu za izvedbu skladbe "in vain"

Sir Simon Rattle na pokusu za izvedbu skladbe "in vain"

Foto: Ackermann / BR Promo

Osebujna skladba in vain istaknutoga austrijskog skladatelja Georga Friedricha Haasa (1953) iz 2000. godine pisana je za ansambl Klangforum iz Beča a nastala je kao neka vrsta odgovora na veliki rast prisutnosti krajnje desnice i ekstremista u austrijskome društvu. 

Autor je u skladbi posvetio posebnu pažnju korištenju mikrotonalitetnosti, a u partituri je upisano i svjetlo u dvorani - dok se neki dijelovi ove jednosatne skladbe izvode uz jaku  Također, svjetlo u dvorani opisano je detaljno u samoj partiture te, dok se neki dijelovi skladbe izvode uz jako svjetlo, otprilike desetak minuta glazbe izvodi se u potpunome mraku. 


Glasoviti muzikolog, kritičar i pisac Alex Ross označio je skladbu prekretnicom u austrijsko-germanskoj tradiciji pri čemu se miješaju značajke spektralizma i bruknerijanska tradicija, a sam je maestro Sir Simon Rattle rekao da se radi o remek-djelu 21. stoljeća i stoga je uvrstio izvedbu u svoj nastupni koncert u ciklusu Musica Viva kao budući šef-dirigent Simfonijskog orkestra Bavarskog radija. 


Davorin Kempf (1947-2022)

Davorin Kempf (1947-2022)

Foto: Siniša Uštulica / -

U sjećanje na velikog hrvatskog skladatelja, pedagoga i muzikologa Davorina Kempfa koji je u petak preminuo u 75. godini, nakon koncertnih reprodukcija slušamo njegovu Muziku za klavir i elektroniku, te Preludij i fugu - fantaziju za klavir. 

Izlog sadašnjice pratite srijedom na Trećem programu u 20 sati, a potom snimke možete pronaći u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

5 dana

Europski mozaik

Hrvatska umjetnička solo popijevka 2

Emisija

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Poslušajte u Slušaonici