Hrvatski radio

Treći program

Splitski glazbeni izazovi

24.03.2022.

09:23

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Hrvatski dom Split

Hrvatski dom Split

Foto: Iva Lovrec Štefanović / privatna

Emisija Putovi hrvatske glazbe ovoga petka donosi reportažu snimljenu u Splitu početkom ožujka uz predstavljanje koncertne djelatnosti Hrvatskog doma Split  i nosača zvuka splitskog ansambla   S/UMAS.

Hrvatski dom i njegovu sjajnu koncertnu dvoranu koja je donijela bogatstvo događanja u grad, ali izravnim prijenosima i šire, predstavlja nam v.d. ravnatelja Marin Kaporelo, ističući neke važne odrednice po kojima se osmišljavaju različite sezone i sadržaji.

Drugi dio emisije predstavlja nosač zvuka   It is What It is  ansambla S/UMAS uz njegove članove Marka Gerbusa i Igora Ivanovića prisjećajući se kako je ansambl započeo, kako je oblikovao suvremenu scenu u Splitu, te što je u planu za taj ansambl jedninstvenog instrumentarija. 

Dakako, njegov osnivač, saksofonist i skladatelj Gordan Tudor, koji je upravo i skladao naslovnu skladbu, komentira recentne skladbe, te razmišlja o svojoj karijeri uz 40. rođendan (koji će proslaviti u subotu).


Hrvatski dom Split

Hrvatski dom Split

Foto: Maja Prgomet / Hrvatski dom Split promo

Otvarajući novi koncertni prostor i obnovljeno zdanje Hrvatskog doma u vremenima vrlo nepovoljnim za ikakve aktivnosti, prije nešto više od godinu dana svečanim koncertom je započela nova era splitskog kulturnog a svakako glazbenog života. Podsjećajući na povijest zgrade, tijek obnove i početke koncertnih događanja, Marin Kaporelo nas vodi u reportaži zgradom i dvoranom, ali i upućuje na ključne postavke sezona koje osmišljavaju i organiziraju u ljepotici u Tončićevoj. Sjajna gostovanja inozemnih umjetnika, birani programi hrvatskih glazbenika, te suradnja s drugim koncertnim organizatorima, kao i otvorenje novog prostora koje nosi ime Jakova Gotovca pružaju splitskoj publici bogat glazbeni život koji je dobio važno središte. 


Koncerti iz  sezona Hrvatskog doma Split mogu se uvijek pratiti izravno putem  njihova YouTube kanala gdje se mnogi mogu i naknadno pogledati i poslušati, a neke ćemo ulomke iskoristiti uz snimljeni razgovor. Tekuća sezona pod geslom .. jer glazba povezuje! osmišljena je u pet glazbenih ciklusa - Zlatni ciklus, Baštinski ciklus, Ciklus suvremene glazbe i jazza, Splitski ciklus i Ciklus +, a dio programa i umjetnika odabrala je rezidencijalna umjetnica, pijanistica Martina Filjak koja je i odabrala dragocjeni klavir za dvoranu. 


 

 

 Nova je koncertna dvorana bila prostor gdje je među prvima nastupio Ansambl za suvremenu glazbu Umjeničke akademije u Splitu  S/UMAS koji je u svojem prvom nastupu u dvorani praizveo naslovnu skladbu nosača zvuka It is What It is osnivača ansambla, pedagoga, saksofonista i skladatelja Gordana Tudora

Članovi ansambla Marko Gerbus i Igor Ivanović uz Tudora nam svjedoče o početcima ansambla, sudjelovanjima na festivalima, planiranim turnejama, te osmišljavanju nosača zvuka koji će uskoro imati svoje promotivne koncerte. Što ovakav ansambl, jedinstven u Hrvatskoj po instrumentariju i elektroničkoj opremi znači glazbenicima koji su u njemu prošli izvrsno oblikovanje suvremenog repertoara, te kako se razmišlja o budućim izazovima, doznajemo u razgovoru. 

S/UMAS njeguje otvorenost, znatiželju, nediskriminatorni interes za uzbudljive boje, oblike i sve vrste zvukovlja što ih pruža glazba današnjice, hrabrost za hvatanje ukoštac s brojnim izazovima koje suvremena izvedbena praksa donosi, ali i za svojevrstan „mediteranski“ pristup skupnim improvizacijama koje ovom prilikom - uz interpretacije odabranih partitura – prvi put donose trajno zabilježene.

Karolina Rugle, knjižica CD-a "It is What It is"

Saksofonist, skladatelj i pedagog Gordan Tudor ove subote proslavit će 40. rođendan, a mi ćemo emisiju zaključiti premijerom studijske snimke njegova ARP Concerta koji je snimio uz Simfonijski orkestar HRT-a i dirigenta Ivu Lipanovića, koji ga je i potaknuo da napiše taj saksofonski koncert praizveden u Splitu u ožujku 2019. godine, a u Zagrebu izveden u Majstorskome ciklusu u veljači 2020. 

Gordan Tudor, uz Simonijski orkestar HRT-a u Majstorskom ciklusu

Gordan Tudor, uz Simonijski orkestar HRT-a u Majstorskom ciklusu

Foto: HRT / HRT

Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u  Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici