Hrvatski radio

Treći program

Središnje djelo talijanskog repertoara u Operi na Trećem

09.12.2021.

18:55

Autor: Hrvatski radio

default error photo

Nastavljamo niz prijenosa subotnjih matineja iz opere Metropolitan u New Yorku remek-djelom Giacoma Puccinija, operom Tosca. Nakon otvaranja sezone radijskih prijenosa prošle subote, novom operom Matthewa Aucoina, Eurydice, koja je označila povratak Meta u radijski eter, nakon gotovo dvije godine, Met nastavlja sezonu opernim klasikom.   

Prvi put izvedena u Teatru Costanzi u Rimu 1900. godine, Puccinijeva melodrama o nestalnoj divi, sadističkom šefu policije i idealističkom umjetniku, već više od stoljeća izazovan je naslov, koji neke oduševljava a neke vrijeđa. Ali dok su kritičari često nalazili zamjerke ovom Puccinijevom djelu zbog prilično grube tematike, izravnosti i intenziteta partiture, kao i ulomaka za koje su smatrali da su željeli zadovoljiti ukus široke publike, publika je u istim tim aspektima prepoznala kvalitete koje su operu Tosca učinile jednom od najomiljenijih i najučestalijih u cijelom repertoaru. Izvanredan i uzbudljiv dramski naboj, partitura puna poleta koja obiluje melodijama i kazališnom inteligencijom, kao i naslovna uloga koja za pjevačice označava vrhunac karijere - sve to dovelo je do enormne popularnosti Tosce i učinilo ju jednim od malobrojnih kultnih opernih djela, koje postaju sinonimom operne umjetnosti u predodžbama publike.

U ovoj sezoni u Metu se za izvedbe Tosce okupljaju vodeći solisti današnjice, od kojih ćemo u subotnjem prijenosu u naslovnoj ulozi moći slušati Sondru Radvanovsky, koja je upravo interpretirajući Toscu osvojila najviše pohvala međunarodne publike i kritike. Tenor Brian Jagde u ulozi je Toscina ljubavnika, slikara Marija Cavaradossija, a bas-bariton George Gagnidze u posljednjem je trenutku zamijenio Evgenija Nikitina u ulozi baruna Scarpije. Dirigira glazbeni ravnatelj opere Metropolitan, Yannick Nézet-Séguin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Opera na Trećem

Subotnja večer rezervirana je za operu uz atraktivni program iz najelitnijih svjetskih opernih kuća. Svakog tjedna možete uživati u izvedbama iz milanske Scale, Metropolitan Opere, pariške Opere, Bečke državne opere i mnogih drugih.

Poslušajte u Slušaonici