Hrvatski radio

Treći program

Što se krije u arhivskim kutijama dubrovačke crkve Domino?

15.01.2022.

12:59

Autor: Dario Poljak

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Dubrovačka crkva Domino među najstarijima je u Gradu, a dio njezine ostavštine pohranjen je u lokalnome Državnom arhivu. U okviru projekta CROMUSCODEX70, Hana Breko Kustura i Rozana Vojvoda pregeldale su tri kutije iz ostavštine, a o rezultatima istraživanja pisale su u muzikološkom časopisu Arti Musices 2019. 

U emisiji Poslije zvuka donosimo mini-ciklus o arhivskoj građi dvaju dalmatinskih gradova, Dubrovnika i Imotskog. Prve dvije emisije ispunit će čitanje dvaju ulomaka iz rada Hane Breko Kustura i Rozane Vojvoda naslovljen Iz ostavštine dubrovačke crkve "Domino" s poglavitim obzirom na franjevački antifonarij iz 15. stoljeća i kasnije glazbene izvore. Riječ je o njihovu istraživanju triju arhivskih kutija u kojima su, među ostalim, pronađeni jedan kantual iz 18. stoljeća te knjiga Evanđelja tiskana 1784. Među najvažnija otkrića ubraja se dotada nepoznati franjevački antifonarij nastao prema uzusu "Vikarije bosanske" iz 15. stoljeća.

Crkva Domino specifična je i po tome što je jedan od njezinih rektora bio i Marin Držić zahvaljujući nasljednom obiteljskom pravu. Uz tekst slušamo violinske koncerte Jean_marieja Leclaira u izvedbi Leile Schayegh i Baroknog orkestra La Cetra iz Basela koje vežemo uz 18. stoljeće te glazbu za puhače talijanskih dvorova 15. stoljeća koju mahom čine djela Guillaumea Du Fayja i Gillesa Binchoisa. Svira ih ansambl Alta Belezza.

Imotski

Imotski

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U okviru istoga projekta Hana Breko Kustura istražila je i što se krije u knjižnici Franjevačkoga samostana u Imotskome. Doznala je tako da je ondje pohranjen rukopis Josepha Marije Cordansa iz 1748. te franjevca Frane Divnića 1665. koji je najveći dio života proveo u Zadru. U trećoj emisiji mini-ciklusa čut ćemo o tome kako ih autorica rukopisa ostvarenog u sklopu projekta CROMUSCODEX70, Hana Breko Kustura, smješta u njihov dalmatinski, jadranski i europski kontekst.

Emisije se emitiraju utorkom u 22:30 na Trećem programu Hrvatskoga radija: o ostavštini crkve Domino poslušajte 11. i 18. siječnja, dok će emisija posvećena Imotskome biti emitirana 25. siječnja 2022. Nakon emitiranja emisije će biti dostupne u slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poslije zvuka

Poslije zvuka emisija je koja u formatu eseja uz dramaturški odabranu glazbu donosi najnovije tekstove vezane uz glazbu, kroz dugi niz neprekidnog emitiranja. Urednica ciklusa je Daria Hodnik Marinković.

Poslušajte u Slušaonici