Hrvatski radio

Treći program

Suvremena opera "Fire Shut Up in My Bones" iz Meta na Trećem

17.02.2022.

11:15

Autor: Dario Poljak

Walter Russell III (Char’es-Baby) i Will Liverman (Charles) u operi "Fire Shut Up in My Bones"

Walter Russell III (Char’es-Baby) i Will Liverman (Charles) u operi "Fire Shut Up in My Bones"

Foto: Ken Howard / Met Opera

Prvu operu afroameričkog skladatelja na pozornici newyorške Metropolitan opere, Fire Shut Up in My Bones, donosimo u Operi na Trećem u subotu, 19. veljače u 19:30 na HR3.

Od osnutka Metropolitan opere u New Yorku 1883. sve do 2021. na pozornici te operne institucije svjetskih razmjera nije prikazana niti jedna opera koju je napisao afroamerikanac. Povijesna nepravda ispravljena je na samome početku tekuće sezone. Nagrađivani suvremeni skladatelj Terence Blanchard napisao je 2019. operu Fire Shut Up in My Bones. Libreto spisateljice, glumice i redateljice Kasi Lemmons temelji se na istoimenim memoarima kolumnista New York Timesa Charlesa M. Blowa čiji se naslov slobodno može prevesti kao Oganj ugušen u mojim kostima. Potresna je to priča o obiteljskom nasilju, točnije, silovanju maloljetnika koji se cijeli svoj kasniji život pokušava suočiti s tim mračnim događajem iz djetinjstva.

Skladatelj Terence Blanchard nije bio samo inspiriran operama Puccinija i Bizeta kojima je bio izložen u djetinjstvu zahvaljujući ocu, kako navodi u intervjuu za The New York Times. Njegov je izričaj obilježen utjecajima jazza, gospela i tradicijske glazbe ruralnih zajednica s juga Sjedinjenih Američkih Država. Od pjevača traži da nakratko zaborave na svoje klasično obrazovanje i posvete se pjevanju bližem duhu popularne glazbe, što ipak ne rezultira prizvukom karakterističnim za mjuzikl. Naprotiv, razultat je specifično pjevanje na raskrižju putova različitih stilova, bez priklanjanja isključivo jednome.

Na činjenicu da je opera u Metropolitanu predstavljena već na početku sezone 2021./2022. kao naslov kojim se Opera otvorila nakon najduže stanke u povijesti svojega djelovanja, utjecali su i prosvjedi pokreta Živodi Crnaca su važni (Black Lives Matter) tijekom 2020. Rasizam je u SAD-u prisutan stoljećima, a o njegovoj problematici ne samo u SAD-u nego i u Hrvatskoj u stanci između 1. i 2. čina razgovaramo s anglistom dr. sc. Jakobom Patekarom, višim predavačem i voditeljem humanističkoga područja na Rochester Institute of Technology Croatia. Jedan od povoda za razgovor je i njegov znanstveni rad naslova Amerikanci afričkoga podrijetla u hrvatskome jeziku

Libreto opere barata jezikom u kojem se, među ostalim, nalaze i psovke koje nisu izbačene iz radijske snimke. 

Nastupaju:

Sudbina i Usamljenost, kasnije Greta — Angel Blue, sopran
Billie — Latonia Moore, sopran
Charles — Will Liverman, bariton
Char'es-Baby — Walter Russell III
William — Cheikh M'Baye
Nathan — Oleode Oshotse
James — Ejiro Ogodo
Robert — Judah Taylor
Ujak Paul — Ryan Speedo Green, basbariton
Nadzornik i odrasli James — Norman Garrett, basbariton
Radnik u tvornici i odrasli William — Terrence Chin-Loy, tenor
Ruby i Grešnica — Briana Hunter, mezzosopran
Spinner — Chauncey Packer, tenor
Verna — Denisha Ballew, sopran
Young Lovley — Marguerite Mariah Jones, sopran
Chester — Christ Kenney, bariton
Pastor i Kaboom — Donovan Singletary, basbariton
Odrasli Robert — Rocky Eugenio Sellers, basbariton
Odrasli Nathan — Errin Duane Brooks, tenor
Šest žena — Denisha Ballew, Christine Jobson, Jasmine Muhammad i Kimbeli Render te mezzosopranistice Nicole Mitchell i Karmesha Peake
Evelyn — Brittany Renee, sopran

Zbor Metropolitan opere pripremio je Donald Palumbo.
Orkestrom Metropolitan opere ravna glazbeni ravnatelj Yannick Nézet-Séguin.

Ako i sami proživljavate bilo kakav oblik nasilja ili poznajete nekoga tko ga proživljava, obratite se za pomoć na jedan od službenih telefona

Opera Fire Shut Up in My Bones nakon emitiranja u subotu, 19. veljače 2022. u 19:30 bit će dostupna u Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Opera na Trećem

Subotnja večer rezervirana je za operu uz atraktivni program iz najelitnijih svjetskih opernih kuća. Svakog tjedna možete uživati u izvedbama iz milanske Scale, Metropolitan Opere, pariške Opere, Bečke državne opere i mnogih drugih.

Poslušajte u Slušaonici