Hrvatski radio

Treći program

Tragovi i izazovi folklora - Dubravko Palanović, Saša Matovina

06.05.2022.

07:05

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Dubravko Palanović

Dubravko Palanović

Foto: Davor Hrvoj / promo

Tragovi i izazovi folklora tema je emisije Putovi hrvatske glazbe u kojoj najprije doznajemo o novom albumu ansambla Acoustic Project   Furious Dance  koji donosi skladbe našeg prvoga gosta Dubravka Palanovića.  

Drugi dio emisije posvećujemo predstavljanju još jednog albuma u tragovima folklora, albuma  Draga nam je zemlja  koji je nastao u posvetu skladatelju i folkloristu Ivanu Matetiću Ronjgovu (1880-1960) koji su ostvarili Ženska i muška klapa Kastav a naš je gost voditelj i dirigent tih sastava iz Kastva Saša Matovina.


Novi album ansambla Acoustic Project  Furious Dance  ili Divlji tanac koji je za talijanskog izdavača Velut Luna ostvaren u jedinstvenoj preobrazbi folklornih natuknica u posebnu folklornu fuziju donosi skladbe Dubravka Palanovića, iskusnog aranžera, voditelja i pokretača ansambla. Koncertna promocija u Zagrebu uspješno je održana u Laubi u ožujku, a novi će nastupi ansambla koji uskoro obilježava 15 godina od osnutka donijeti još izvedbi skladbi sa albuma, od kojih su neke već ponijele epitet hitova. 


Kakvi su izazovi pisanja na tragovima folklornih natuknica, o drmešima i divljim plesovima, o fuzijama i promocijama te o snovima i posebnim emocijama, doznajemo u prvome dijelu emisije uz snimke s albuma koji se uspješno distirbuira na svim platformama a promotivni nastupi su priskrbili odlične kritike.

Acoustic Project u Laubi

Acoustic Project u Laubi

Foto: Goran Matošević / promo

Ansambl Acoustic Project od osnutka je mijenjao sastave, a danas ga čini deset glazbenika čija međusobna uigranost i izvođačka kemija na sceni plijeni pažnju. Ansambl čine: Dani Bošnjak, flauta; Branko Mihanović, oboa; Nikola Fabijanić, saksofon; Mario Čopor, klavir; Stanislav Muškinja, bubnjevi i udaraljke; Marco Graziani, violina; Val Bakrač, violina; Filip Vitko, viola; Petar Kovačić, violončelo i  Dubravko Palanović, kontrabas. 


Podsjetimo da je uz Nikolu Fabijanića Acoustic Project Strings dobitnik nagrade Porin za najbolji album klasične glazbe.

Ivan Matetić Ronjgov (1880-1960)

Ivan Matetić Ronjgov (1880-1960)

Foto: Ustanova IMR / promo

Obljetnica rođenja i smrti značajnog skladatelja   Ivana Matetića Ronjgova u pandemijskoj je 2020. bila obilježena posebnim koncertom uz njegovo poprsje, ali je zahvaljujući kastavskim klapama i njihovom voditelju Saši Matovini ostvaren zanimljiv nosač zvuka Draga nam je zemlja koji uz snimke glazbene ostavštine istraživača i zagovornika istarske ljestvice, melografa i glazbenog pedagoga uvrstio i ulomke njegovih pisama u kojima se razabire angažman i razmišljanja vezana uz jedinstven tradicijski zvuk koji je uvršten i na UNESCOv popis nematerijalne baštine. 


Saša Matovina nam u drugome dijelu emisije predstavlja nosač zvuka uz najavu koncertne promocije koja će se održati u dvorani Lisinski  u Zagrebu 22. svibnja. Putovi hrvatske glazbe na rasporedu su u petak od 11 do 13 sati, a emisija je potom dostupna u Slušaonici gdje su dostupne i protekle emisije nagrađivanog ciklusa. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

5 dana

Europski mozaik

Hrvatska umjetnička solo popijevka 2

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici