Hrvatski radio

Treći program

Potraga za svjetlom - orguljaš i skladatelj Krešimir Klarić

27.01.2022.

12:04

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Krešimir Klarić

Krešimir Klarić

Foto: Hrvoje Hodak / -

Izazovi novih mogućnosti orguljaša i skladatelja Krešimira Klarića kao potraga za svjetlom, baš kao u njegovu Koncertu za orgulje i orkestar koji je praizveo pretprošli tjedan - otvaraju pitanja skladateljskog iskustva tijekom školovanja, interakcija orguljaškoga habitusa, te ideala posla koji bi obuhvatio sve glazbene interese. 


Putovi hrvatske glazbe u petak 28. 01. u 11 sati a potom u SlušaoniciKrešimir Klarić, Ivan Josip Skender, Zagrebačka filharmonija / nakon praizvedbe

Krešimir Klarić, Ivan Josip Skender, Zagrebačka filharmonija / nakon praizvedbe

Foto: Borna Hržina / -

Koncert za orgulje Die Suche nach dem Licht, sa stavcima Der Mond, Das Polarlicht i Die Sonne, pregnantno je djelo zgusnutoga tkiva i zbijenog kolorita orkestra, čija se struktura gradi prvenstveno iz kompleksne specifične zvučnosti instrumenta orgulja..

Nina Čalopek, Sedam dana glazbe

Krešimir Klarić (1994.), orguljaš i skladatelj rođen u Karlovcu predstavlja svoja recentna djela, među kojima je i skladba Chameleon za gitaru praizvedena u Salonu Očić u prosincu, te impresivni Koncert za orgulje i orkestar Die Suche nach dem Licht koji je sam praizveo uz Zagrebačku filharmoniju i dirigenta Ivana Josipa Skendera pretprošloga tjedna. Tom je skladbom (nagrađenom Dekanovom nagradom) ujedno i diplomirao kompoziciju u klasi profesora Berislava Šipuša. Orgulje je diplomirao godine 2019. "cum laude" u klasi profesorice Ljerke OčićKrešimir Klarić

Krešimir Klarić

Foto: privatna / -

Kao student kompozicije ostvario je nekoliko zapaženih izvedbi vlastitih kompozicija među kojima se posebno ističu izvedbe kvarteta Kristalle des Stillstands za violinu, violončelo, klarinet i klavir u 9 stavaka.

U sklopu Muzičkog biennala u Zagrebu 2019. (na Knapanju) praizvedena je kompozicija Die Nachtmusik za gudački orkestar i klavir.

Ističe se suradnja s kolegom Lovrom Stipčevićem na ostvarenju zajedničke skladbe Svako traženje smisla je... za komorni ansambl i elektroniku koja je realizirana na Muzičkom biennalu 2021. godine, ali i poslije nekoliko puta izvođena. 


MBZ / izvedba skladbe Svako traženje smisla je...

MBZ / izvedba skladbe Svako traženje smisla je...

Foto: MBZ promo / -

Putovi hrvatske glazbe u petak na HR3 u 11 sati a potom u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Putovi hrvatske glazbe

Višestruko nagrađivani ciklus pokrenut 2000. posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme u hrvatskom glazbenom okruženju. Talk show format uživo ponekad se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Poslušajte u Slušaonici