Hrvatski radio

Treći program

Vivaldijev "Bajazet" u Operi na Trećem

03.03.2022.

10:00

Autor: Dario Poljak

Bariton Gianluca Margheri kao Bajazet

Bariton Gianluca Margheri kao Bajazet

Foto: Irish National Opera / Royal Opera House / BBC

Suradnja Irske nacionalne opere i Kraljevske opere u Covent Gardenu rezultirala je izvedbom opere Bajazet Antonija Vivaldija koju donosimo u Operi na Trećem u subotu, 5. ožujka 2022. u 19:30.

Nemilosrdni Tamerlano zarobio je osmanskoga sultana Bajazeta nakon što ga je pobijedio. Priču iz 15. stoljeća u libreto je pretočio Agostino Piovene, koji je potom uglazbio Antonio Vivaldi stvarajući operu Bajazet. Riječ je zapravo o pasticciu, tipičnoj operi 18. stoljeća u kojoj skladatelj za novi libreto posuđuje već napisane arije svojih suvremenika i spaja ih sve u novo operno djelo. U slučaju Bajazeta, Vivaldi je napisao nekolicinu vlastitih arija i recitative, a pridodao im je djela svojih napuljskih suvremenika poput Riccarda Broschija, Geminiana Giacomellija i Johanna Adolpha Hassea.

U Operi na Trećem donosimo snimku zabilježenu 12. veljače ove godine u podružnici Kraljevske opere u Covent Gardenu, kazalištu Linbury. Riječ je o koprodukciji Irske nacionalne opere i Covent Gardena u kojoj uz Irski barokni orkestar pod ravnanjem Petera Whelana nastupa međunarodna solistička podjela.

Priču isprepliće tek manji niz likova, što je karakteristično za Vivaldijev pristup operi seriji. O detaljima njegova skladanja u tome žanru govorit će u stanci između 1. i 2. čina muzikolog dr. sc. Ivan Ćurković, stručnjak za baroknu operu.

Nastupaju:

Bajazet, osmanski car i Tamerlanov zatvorenik — Gianluca Margheri, bariton

Tamerlano, car Uzbečkih Turaka — Francesco Giusti, kontratenor

Asteria, Bajazetova kći zaljubljena u Andronica — Niamh O'Sullivan, alt

Andronik, grčki princ i Tamerlanov saveznik — Eric Jurenas, kontratenor

Irene, Princeza Trebizonda, obećana Tamerlanu — Rachel Kelly, alt

Idaspe, Andronicova prijatelj — Aoife Miskelly, sopran

Irskim baroknim orkestrom ravna njegov umjetnički voditelj Peter Whelan.

Nakon emitiranja u subotu, 5. ožujka 2022. s početkom u 19:30 na Trećem programu Hrvatskoga radija, emisija će biti tjedan dana dostupna u Slušaonici. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Opera na Trećem

Subotnja večer rezervirana je za operu uz atraktivni program iz najelitnijih svjetskih opernih kuća. Svakog tjedna možete uživati u izvedbama iz milanske Scale, Metropolitan Opere, pariške Opere, Bečke državne opere i mnogih drugih.

Poslušajte u Slušaonici