Hrvatski radio

Treći program

13:15 / 16.02.2022.

Autor: Josip Grozdanić

Borivoj Dovniković Bordo in memoriam 2. dio

Borivoj Dovniković

Borivoj Dovniković

Foto: HRT / HRT

U utorak 8. veljače u Zagrebu je u dobi od 91 godine preminuo doajen domaće animacije Borivoj Dovniković Bordo. Tim povodom reprizno slušamo drugi dio razgovora koji je s Bordom vođen tijekom kasne jeseni 2020. godine, uoči njegova 90. rođendana.

Borivoj Dovniković Bordo bio je izuzetno ugledan i nagrađivan autor ne samo animiranih filmova, nego i stripova i karikatura. Bio je jedan od utemeljitelja i najvažnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma i hrvatske animacije općenito, kao i nagrađivani i doslovce do posljednjeg daha aktivni karikaturist i autor stripova.


Bordo je rođen u Osijeku 1930. godine, a već u djetinjstvu razvio je ljubav prema stripu. Krajem 40-ih godina prošlog stoljeća započeo je veliki Bordin kreativni uzlet, koji se podudarao s postavljanjem temelja hrvatske animacije. Kao crtač i animator debitirao je na prvom velikom projektu domaće animacije, filmu „Veliki miting” Waltera Neugebauera iz 1951. godine.


Bordo je najčešće djelovao kao samostalni autor, kao crtač i animator koji je klasičnu figurativnu animaciju uspješno povezivao s modernim likovnim pristupom animiranom filmu. Pritom se u animaciji intenzivno oslanjao na svoj rad kao karikaturista. 


Tijekom duge i izuzetno plodne karijere osvojio je brojne nagrade i priznanja, podjednako u zemlji kao i u inozemstvu. Među ostalim, osvojio je Srebrnog medvjeda na festivalu u Berlinu za film „Krek” 1968. godine, Zlatnu golubicu na festivalu DOK Leipzig za film „Znatiželja” 1967. godine, te niz nagrada za životno djelo, od festivala u američkom Birminghamu i talijanskom Trevisu do Motovuna i Animafesta. Godine 2003. Bordi je dodijeljena i Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor za filmsko stvaralaštvo, a dobitnik je i Nagrade Andrija Maurović za životno djelo na području stripa.


Bordo je bio i vrlo zahvalan i duhovit sugovornik koji je stvarao povijest hrvatske kinematografije, a razgovore je obogaćivao brojnim anegdotama i zanimljivim detaljima. O tome svjedoči i razgovor koji slušamo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici