Hrvatski radio

Treći program

Borivoj Dovniković in memoriam

09.02.2022.

12:17

Autor: Josip Grozdanić

Borivoj Dovniković, legenda hrvatske animacije i karikature

Borivoj Dovniković, legenda hrvatske animacije i karikature

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

U utorak 8. veljače u Zagrebu je u dobi od 91 godine od posljedica srčanog udara preminuo doajen domaće animacije Borivoj Dovniković Bordo. Tim povodom reprizno slušamo prvi dio razgovora koji je s Bordom vođen u kasnu jesen 2020. godine, uoči njegova 90. rođendana.

Borivoj Dovniković nije bio samo jedan od utemeljitelja i najvažnijih autora hrvatske animacije, kao i jedan od najznačajnijih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma. Bordo je bio i ugledni, nagrađivani i do posljednjeg daha aktivni autor stripova, ilustrator i grafički dizajner, kao i hvaljeni i također do kraja života aktivni karikaturist.


Tijekom duge i izuzetno bogate karijere osvojio je niz nagrada u zemlji i inozemstvu, od Srebrnog medvjeda u Berlinu za film Krek 1968. godine i Zlatne golubice na festivalu DOK Leipzig za film Znatiželja 1967.godine, do niza nagrada za životno djelo, među kojima su i one u američkom Birminghamu, talijanskom Trevisu te na Motovunskom filmskom festivalu i na zagrebačkom Animafestu. Godine 2003. Bordu je dodijeljena i Nagrada za životno djelo Vladimir Nazor za filmsko stvaralaštvo, a dobitnik je i Nagrade Andrija Maurović za životno djelo na području stripa.


Borivoj Dovniković Bordo bio je izuzetno zahvalan sugovornik koji je svoja razmišljanja i stavove obogaćivao zanimljivim detaljima, duhovitim anegdotama i manje poznatim intrigantnim crticama iz povijesti hrvatske kinematografije. O tome svjedoči i ovaj razgovor, čiji ćemo drugi dio poslušati u sljedećoj emisiji Filmomanija za tjedan dana. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici