Hrvatski radio

Treći program

Do korica: Šagrenska koža

19.02.2022.

17:37

Autor: HRA

Šagrenska koža doživjela je dvije filmske adaptacije

Šagrenska koža doživjela je dvije filmske adaptacije

Foto: HRA / HRT

"Šagrenska koža“ Honoréa de Balzaca pripada ciklusu tzv. filozofskih priča i netipično je djelo klasika francuskog realizma. Riječ je o dužoj pripovijesti koja se poigrava s modom dospjelom u Francusku zahvaljujući prijevodu E.T. A. Hoffmanna i njegovih Fantastičnih komada.

U inače realistični ambijent uvode se nadnaravni i jezoviti elementi koji remete ravnotežu prividno stvorene objektivne stvarnosti kako ju gradi realistički prosede. Ipak, Balzacov razlog posezanja za nadnaravnim nije sam sebi svrha, već se radi o potrebi da se naglasi i istakne snaga žudnje zbog koje je glavni junak spreman zaključiti svojevrsni ugovor o prodaji vlastite duše (i tijela) koji će ga dovesti do propasti. Ovaj je pak motiv stariji i od romantične i fantastične a i realistične literature.


Sama pripovijetka govori o mladom očajniku na rubu samoubojstva koji slučajno pronađe šagrensku kožu, talisman koji ispunjava sve želje, no uz visoku cijenu. „Šagrensku kožu“ prevela je Iva Adum, a objavila kuća Naprijed 1958. Ulomak iz tog prijevoda čita Zlatko Ožbolt. Uvodno o Balzacu i „Šagrenskoj koži“ piše Vesna Solar.


Emisija Do korica, epizoda "Šagrenska koža" je na rasporedu HRA3 u petak u 22 03

"Šagrensku kožu" moguće je poslušati  i u Slušaonici Hrvatskoga radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.