Hrvatski radio

Treći program

10:22 / 16.03.2022.

Autor: Josip Grozdanić

Dokumentarni film "Čekaj me" autora Damira Markovine

"Čekaj me"

"Čekaj me"

Foto: Damir Markovina / ADU Zagreb

Dokumentarni film "Čekaj me" scenarista i redatelja Damira Markovine zapaženu premijeru doživio je na 17. ZagrebDoxu u lipnju prošle godine, u rujnu je na 4. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans (AJB DOC) u Sarajevu osvojio Main Award, odnosno Glavnu nagradu, a u veljači ove godine ovjenčan je i nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film.

Doks „Čekaj me” drugo je dokumentarno ostvarenje Damira Markovine, poznatog glumca iz niza filmova, serija i sapunica koji je 2019. godine snimio kratkometražni doks „Šihta”, te koji trenutačno pohađa studij filmske i televizijske režije na Akademiji dramske umjetnosti, smjer dokumentarni film.


Damir Markovina ponajprije je poznat kao glumac koji je tijekom više od dva desetljeća ostvario niz zapaženih televizijskih i filmskih uloga. Glumio je u serijama „Olujne tišine”, „Naši i vaši”, „Stipe u gostima” i ostalima, u prvoj hrvatskoj sapunici „Villa Maria”, kao i kasnije u sapunicama „Sve će biti dobro” i „Larin izbor”, te u filmovima „Je li jasno prijatelju?” Dejana Ačimovića, „Infekcija” Krste Papića, „Libertas” Veljka Bulajića i „Ti mene nosiš” Ivone Juke.


Autor se u filmu posvetio vlastitoj obitelji i odnosima u njoj, bilježeći i neke vrlo emotivne trenutke iz života svoje majke, oca i u međuvremenu preminule bake. Posrijedi je opservacijski doks koji je dijelom i ispovjednog karaktera, a u njegovu fokusu je odnos vitalne i dovoljno oštroumne autorove 96-godišnje bake Šefike i njegove majke Zine.


Damir Markovina film potpisuje kao kompletan autor, odnosno kao snimatelj, producent, scenarist i redatelj, a s njim razgovaramo o svim detaljima zahtjevnog rada na projektu. Ne samo o tome zbog čega je odlučio film posvetiti vlastitoj obitelji i odnosima u njoj, te o tretmanu starosti i smrti, odnosno o suočavanju sa sviješću o prolaznosti života i približavanju smrti, nego i o tome kako je članove svoje obitelji privolio na snimanje, koliko je složeno bilo tromjesečno snimanje u interijerima bakina beogradskog stana, što ga je kao glumca nagnalo da u sebi prepozna dokumentarista i o još mnogo toga.


Osim s autorom filma "Čekaj me", o samom filmu razgovaramo i s urednikom na Hrvatskom radiju i filmskim kritičarom Ivanom Žaknićem.


Razgovore o doksu "Čekaj me" možete poslušati u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija, u petak 18. ožujka, te naknadno u slušaonici Hrvatskog radija. 

prije

4 dana

Europski mozaik

S izložbe MUO-a u tršćanskom kazališnom muzeju

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici