Hrvatski radio

Treći program

Dokumentarni film "Veće od traume"

11.05.2022.

11:08

Autor: Josip Grozdanić

Dokumentarni film "Veće od traume": "Nije bilo lako privoljeti sudionice da se otvore i javno progovore"

Dokumentarni film "Veće od traume": "Nije bilo lako privoljeti sudionice da se otvore i javno progovore"

Foto: Kod nas doma / HRT

Novi domaći dokumentarni film "Veće od traume" autorica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski hrvatsku je i svjetsku premijeru doživio na nedavnom 18. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, na kojem je osvojio Nagradu publike i Posebno priznanje u Regionalnoj konkurenciji. 

Film "Veće od traume" nedavno je sudjelovao i na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Hot Docs u Torontu, gdje je prikazan u programu Changing Face of Europe, a ovih se dana prikazuje i u konkurenciji dokumentarnog filma na 31. Danima hrvatskog filma.


"Veće od traume" je dugometražni prvijenac dugogodišnje novinarke Vedrane Pribačić, koja je kao dokumentaristica debitirala 2017. godine srednjometražnim filmom "Tvornica je naša!". Mirta Puhlovski film "Veće od traume" potpisuje kao suredateljica, suscenaristica i producentica, a već dulje od desetljeća i pol u okrilju svoje producentske kuće Metar60 dominantno se bavi filmskom produkcijom. Marta Broz je montažerka s višegodišnjim iskustvom kojoj je rad na ovom filmu predstavljao osobiti izazov.


Film "Veće od traume" nastajao je punih pet godina, a bavi se izuzetno intrigantnom temom pružanja psihološke pomoći ženama žrtvama silovanja u Domovinskom ratu kroz program pružanja grupne psihološke pomoći pod nazivom „Ja sam mnogo više od moje traume”. Samo snimanje filma trajalo je tri godine, snimljeno je 125 sati dokumentarnog materijala, od kojeg je tijekom šestomjesečne montaže odabrano četiri sata, da bi se tijekom sljedećih šest mjeseci iskristalizirao konačno u film uvršteni materijal u trajanju od 90 minuta.


S kojim su se izazovima autorice suočile tijekom višegodišnjeg rada na filmu? Kako je tekla njegova realizacija i koliko je bilo zahtjevno snimiti film kompleksne tematike kao i naglašenog neposrednog i intimističkog pristupa? Kako su autorice pronašle tri žene koje o filmu progovaraju o svojim traumama, odnosno kako su se upravo one izdvojile? Kako funkcionira, odnosno kako je funkcionirao u međuvremenu ugašeni program pružanja grupne psihološke pomoći ženama žrtvama silovanja u Domovinskom ratu, koji se održavao pod nazivom "Ja sam mnogo više od moje traume"? Ima li izgleda da se nakon distribucije filma i nagrada koje je već osvojio i koje će tek osvojiti taj program obnovi? To su samo neka od pitanja koja smo postavili našim sugovornicama, autoricama filma Vedrani Pribačić i Mirti Puhlovskoj.


Razgovor o dokumentarnom filmu "Veće od traume" poslušajte u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija u petak 13. svibnja, te naknadno u Slušaonici Hrvatskog radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici