Hrvatski radio

Treći program

Drama "Sigurno mjesto" u kinima

23.11.2022.

17:35

Autor: Josip Grozdanić

Plakat filma "Sigurno mjesto"

Plakat filma "Sigurno mjesto"

Foto: Pipser / Pipser

U hrvatskim se kinima odnedavno prikazuje nova domaća filmska premijera, drama „Sigurno mjesto” scenarista i redatelja Jurja Lerotića. Riječ je o ovogodišnjem hrvatskom kandidatu za Oscara, iznimno hvaljenom ostvarenju koje proteklih mjeseci osvaja nagrade na prestižnim međunarodnim festivalima.

Osim što je pobijedilo na ljetošnjem Sarajevo Film Festivalu, na kojem je Juraj Lerotić nagrađen Srcem Sarajeva kao najbolji glumac, „Sigurno mjesto” je na festivalu u Locarnu osvojilo nagrade za najbolju režiju, debitantski film i mušku ulogu Gorana Markovića. Tijekom studenog dugometražni prvijenac Jurja Lerotića pobijedio je na uglednom festivalu u njemačkom Cottbusu, a nagrađen je i kao najbolji film Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani LIFFe - a. Uz sve navedeno, „Sigurno mjesto” je domaću premijeru doživjelo na 20. Zagreb Film Festivalu, na kojem je ovjenčano Posebnim priznanjem. Sve su to razlozi da se posvetimo prema ocjenama kritike jednom od najuspjelijih hrvatskih filmova posljednjih godina, djelu koje osvaja iskrenošću, uvjerljivošću i autentičnošću.


Drama "Sigurno mjesto" je dugometražni prvijenac senzibilnog i ambicioznog filmaša koji je u kratkom metru debitirao još 2010. godine sjajnim i nagrađivanim ostvarenjem Onda vidim Tanju. U korijenu filma su tragični istiniti događaji iz života samog autora i njegove obitelji, pokušaj suicida njegova brata i drama koju to izaziva. Riječ je o izuzetno osjetljivoj i za autora još uvijek traumatičnoj temi, pa je rad na ovom filmu bio vrlo zahtijevan ne samo na izvedbenoj nego i na intimnoj razini. U određenoj mjeri može se govoriti i o autoterapeutskoj strani djela, u smislu da ga je Lerotić napravio i s ciljem temeljitog suočavanja s traumom, njezina slikovito rečeno ´probavljanja´.


Priča filma velikim se dijelom odigrava u sumornim i škrto osvijetljenim bolničkim interijerima, a u eksterijerima dominiraju siva pročelja i zidovi betonskih zgrada, osobito u Zagrebu ali u određenoj mjeri i u Splitu. Vizualni i općenito izvedbeni prosede filma dijelom je pseudodokumentaristički, a u određenoj mjeri se naslanja i na poetiku rumunjskog novog vala. O filmu „Sigurno mjesto” razgovaramo s njegovim scenaristom i redateljem Jurjem Lerotićem, koji tumači i glavnu ulogu, te s glumcem Goranom Markovićem i glumicom Snježanom Sinovčić, koji tumače najvažnije sporedne uloge.


Kakve su reakcije gledatelja na festivalima na kojima film sudjeluje i na kojima osvaja nagrade? Koliko je redatelju i glumcima bilo zahtjevno pripremati film i raditi na njemu? Kako je došlo do toga da Juraj Lerotić sam preuzme tumačenje glavne uloge? Na temelju čega je Goran Marković izabran za tumača uloge protagonistova brata, i koliko je slobode on imao u svojoj kreaciji? Koji su omiljeni redatelji Jurja Lerotića, i je li se nekim filmom osobito nadahnuo pri stvaranju svog dugometražnog prvijenca? Može li prema mišljenju autora i glumaca ovaj film, odnosno bilo koje umjetničko ostvarenje, doprinijeti tome da se o suicidu govori na drugačiji, angažiraniji i osvješteniji način? To su samo neka od pitanja koja smo postavili scenaristu i redatelju filma "Sigurno mjesto" Jurju Lerotiću te glumcima Snježani Sinovčić i Goranu Markoviću.


Razgovore o filmu "Sigurno mjesto" poslušajte u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija u petak 25. studenog te naknadno u Slušaonici HRT-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici