Hrvatski radio

Treći program

Dramske serije "Nestali 2" i "Šutnja"

02.03.2022.

12:40

Autor: Josip Grozdanić

Serija je i dalje dostupna na usluzi HRTi

Serija je i dalje dostupna na usluzi HRTi

Foto: Nestali / 2. sezona serije

Trenutačno se na programima HTV-a mogu pratiti dvije recentne domaće dramske serije, druga sezona serije "Nestali" i šestodijelna serija "Šutnja". O njima na Trećem programu Hrvatskog radija govorimo u novom izdanju specijalizirane filmske emisije "Filmomanija".

Nakon što je druga sezona serije „Nestali” upravo prikazana na HTV-u, te je i dalje dostupna na platformi HRTi, u udarni termin ponedjeljkom navečer na Prvi program Hrvatske televizije 7. ožujka stiže šestodijelna serija „Šutnja”, koja je temeljena na proznoj trilogiji novinara i književnika Drage Hedla.


U drugoj sezoni „Nestalih” nastavlja se pratiti priča o šestorici hrvatskih vojnika koji se na samom početku vojno redarstvene operacije Oluja 4. kolovoza 1995. godine nalaze u okruženju na području tadašnje tzv. SAO Krajine. Serija „Šutnja” se, kao i romani „Izborna šutnja”, „Ispovjedna tajna” i „Kijevska piletina” Drage Hedla, temelji na istinitim događajima iz 2009. godine, povezanima s podvođenjem i prisilnom prostitucijom djevojčica u osječkom Domu za odgoj djece i mladeži.


O drugoj sezoni serije „Nestali” razgovaramo s njezinim scenaristom Joškom Lokasom te s redateljem Kristijanom Milićem. Što je Joška Lokasa motiviralo na pisanje scenarija za seriju "Nestali"? U kojoj mjeri se i na koji način ona temelji na istinitim ratnim pričama i sudbinama hrvatskih vojnika? Kako su izabrani glumci koji u seriji sjajno tumače markantne likove Prku, Sikiru, Gradskog i ostale, i koliko su oni imali kreativne slobode u kreiranju tih likova? Hoće li u dogledno vrijeme biti realizirana i treća sezona serije? Koliko je rad na seriji bio zahtjevan u redateljskom smislu, a koliko u izboru lokacija i njihovu optimalnom iskorištavanju? Koji su omiljeni ratni filmovi redatelja serije, te kakve ratne priče i koje autore ratnih filmova on osobito cijeni? To su samo neka od pitanja koja smo postavili scenaristu serije Jošku Lokasu i njezinu redatelju Kristijanu Miliću.


O seriji „Šutnja” razgovaramo s redateljem serije Daliborom Matanićem. Što gledatelji mogu očekivati od serije i koliko je bila složena adaptacija proze Drage Hedla? S kojim se i kakvim izazovima u redateljskom dijelu posla susreo Dalibor Matanić? S obzirom da je dio serije sniman u Ukrajini i njezinu glavnom gradu Kijevu, te da važnu ulogu tumači i velika ukrajinska glumačka zvijezda Ksenija Mišina, Matanića smo upitali i o njegovim dojmovima sa snimanja, te je li od početka ruske invazije na Ukrajinu u kontaktu s glumačkom i šire suradničkom ekipom iz Ukrajine?Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici