Hrvatski radio

Treći program

Drugi dio razgovora s Danijelom Žeželjom

09.12.2022.

14:07

Autor: Josip Grozdanić

Danijel Žeželj

Danijel Žeželj

Foto: HRT / HRT

U novom izdanju emisije „Strip na Trećem“ slušamo drugi dio razgovora s Danijelom Žeželjom, autorom stripova odnosno grafičkih romana i multimedijalnim umjetnikom iza kojeg je više od tri desetljeća kontinuiranog stvaralaštva.

Danijel Žeželj dijelom je obilježio kulturnu scenu ove jeseni, jer je u Muzeju suvremene umjetnosti nedavno održana njegova samostalna izložba naslovljena „Svjetlocrno”, a nešto ranije u Francuskom institutu u Zagrebu i izložba „Fragmenti života Vincenta van Gogha”. No to nije sve, jer je ovog ljeta u izdanju Udruge CRŠ objavljen njegov grafički roman „Dani mržnje”, a ovih su mu dana u okrilju umjetničke radionice Petikat objavljeni grafički romani „Recall” i „Monk”.


Ni to nije sve, jer je Žeželj krajem listopada na prestižnom festivalu stripa u talijanskom gradu Lucci predstavio talijansko izdanje svog stripa „Poglavica jelena”. Danijel Žeželj je autor više od 20 grafičkih romana, među kojima su i kultni naslovi „Ritam srca”, „Sophia”, „Rex” i „Bolivijska crna”. Uz to što je stripove i ilustracije objavljivao i kod uglednih inozemnih izdavača, među kojima su i francuski Dargaud te američke kuće DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, Image Comics i Dark Horse, Žeželj je ilustrirao i brojne stranice prestižnog tjednog časopisa za književnost The New York Times Book Review i mjesečnika Harper´s Magazine. 


On je i autor animiranih filmova, multimedijalni umjetnik koji izlaže u muzejima i galerijama diljem svijeta, od Padove i Torina preko Atene i Pariza do Bostona i San Francisca. Godine 2010. za grafički roman „Luna Park” izdavača DC/Vertigo Žeželj je nominiran za jednu od najznačajnijih nagrada u svijetu stripa Will Eisner. Što je Danijelu Žeželju najzanimljivije i najizazovnije u poslu ilustratora i dizajnera? Kojim se idejama vodi u ilustraciji nekog novinskog kulturnog podlistka ili neke knjige, i koliko mu je slobode ostavljeno u radu?


Koliko su ilustracija i dizajn važni u današnje vrijeme interneta, novih tehnologija i dominacije slike nad riječju? On je akademski slikar, pa kako je došlo do izbora upravo grafičke novele, odnosno stripa, kao temeljnog medija njegova umjetničkog djelovanja? Koje autore stripova osobito cijeni i jesu li mu neki od njih možda umjetnički uzori, ili ga nadahnjuju u radu? Što ga privlači animaciji, odnosno tome da svoje priče pripovijeda i u mediju animiranog filma? To su samo neka od pitanja koja smo postavili intrigantnom i elokventnom sugovorniku Danijelu Žeželju.


Razgovor s Danijelom Žeželjom poslušajte u emisiji "Strip na Trećem" Trećeg programa Hrvatskog radija u ponedjeljak 12. prosinca, te naknadno u Slušaonici HRT-a.

Naslovnica hrvatskog izdanja grafičkog romana "Monk" Danijela Žeželja

Naslovnica hrvatskog izdanja grafičkog romana "Monk" Danijela Žeželja

Foto: Petikat / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Strip na Trećem

Strip na Trećem novi je serijal emisija o stripu kao zanimljivoj, dinamičnoj i popularnoj umjetnosti koji se emitira jedanput mjesečno svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 22:03 do 22:30. Tematizira se strip u hrvatskoj i svjetskoj kulturi.

Poslušajte u Slušaonici