Hrvatski radio

Treći program

Drugi dio razgovora s Davorom Schunkom

10.03.2023.

15:41

Autor: Josip Grozdanić

Kadrovi stripa "Bez brkova"

Kadrovi stripa "Bez brkova"

Foto: Kulturbunt / HRT

Drugi dio razgovora s Davorom Schunkom, plodnim strip-scenaristom i crtačem, ali i ilustratorom, dizajnerom, pjesnikom i autorom proznih djela. Osim što je nedavno predstavio svoj novi strip „Roki na dijeti”, koji je nacrtao prema priči književnice i nekadašnje novinarke Branke Primorac, Davor Schunk je tijekom prošle godine objavio nekoliko premijernih izdanja. Pored samostalnog autorskog stripa za odrasle „Bez brkova”, u kojem se na satiričan način prožet crnim humorom pozabavio i temom rađanja fašizma, objavio je i križanac slikovnice i stripa za djecu „Smotani Piki i sveznajući Riki”, prema scenariju u međuvremenu preminulog Miroslava Cmuka, te također samostalnu autorsku slikovnicu „Crvenos”.Naslovnica stripa Striptokok Davora Schunka

Naslovnica stripa Striptokok Davora Schunka

Foto: Kulturbunt / HRT

Radove Davora Schunka, podjednako one namijenjene odraslima kao i djeci, odlikuju brz ritam naracije, poigravanje fabulom baš kao i perspektivama te bojom, svjetlom i sjenom, kreiranje neobično pomaknutih likova i u pravilu intrigantan angažman koji može biti manje ili više izražen. On je i autor komercijalnih kratkometražnih animiranih filmova i eksperimentalnih animacija, autor stripa i istoimenog fanzina "Striptokok", na čijim stranicama svoje radove objavljuju mladi afirmirani autori, podjednako kao i oni koji tek kroče na stripovsku scenu. Davor Schunk djeluje i kao voditelj radionica stripa za djecu, predaje crtanje i vizualne komunikacije, a dobitnik je i brojnih nagrada, među kojima se ističe nagrada Kiklop koju je osvojio 2014. godine, za ilustratorski i dizajnerski rad na knjizi "Palac sim, palac Tam" autorice Silvije Šesto.


Drugi dio razgovora s Davorom Schunkom poslušajte u emisiji "Strip na Trećem" Trećeg programa Hrvatskog radija u ponedjeljak 13. ožujka, te naknadno u Slušaonici HRT-a. 

Naslovnica knjige Sve bio je ritam Borisa Leinera s ilustracijom Davora Schunka

Naslovnica knjige Sve bio je ritam Borisa Leinera s ilustracijom Davora Schunka

Foto: Sandorf / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Vezani sadržaj

Emisija

Strip na Trećem

Strip na Trećem novi je serijal emisija o stripu kao zanimljivoj, dinamičnoj i popularnoj umjetnosti koji se emitira jedanput mjesečno svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 22:03 do 22:30. Tematizira se strip u hrvatskoj i svjetskoj kulturi.

Poslušajte u Slušaonici